Sondaj: 4 din 10 angajați români s-au simțit hărțuiți sexual la locul de muncă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.02.2019 - 14:26
Foto Getty Images

Datele unui sondaj Bestjobs arată că 44% din angajații români s-au simțit hărțuiți sexual la locul de muncă cel puțin o dată, de-a lungul carierei. Din păcate, patru din cinci persoane nu au raportat incidentele și au preferat să suporte hărțuirea, ori să părăsească compania.

SHARE

86% din cazurile analizate vin din partea femeilor, iar 56% susțin că au trecut printr-o astfel de situație de cel puțin trei ori, în timp ce aproximativ 12% spun că li se întâmplă constant.

Deși cazurile de hărțuire sexuală sunt rareori raportate - numai 21,2% spun că s-au îndreptat către colegi sau superiori, iar alți 20% au preferat să ascundă și să suporte situația, trei din cinci victime au avut o confruntare directă cu persoana vinovată.

Ca atare, pentru aproape patru din zece persoane situația a încetat, însă mai mult de trei din zece susțin că, din contră, confruntarea a agravat lucrurile, în timp ce pentru restul nu a adus nicio schimbare.

O posibilă explicație ar fi că, în jumătate din cazuri, responsabil de hărțuire a fost chiar managerul sau superiorul direct, iar pentru 34,5% dintre respondenții care au răspuns afirmativ, comportamentul neadecvat a venit din partea unui director din conducerea executivă a companiei.

Pentru jumătate dintre cei care nu au raportat incidentul/incidentele, argumentul principal a fost că nu aveau dovezi, fiind vorba de cuvântul lor împotriva cuvântului celuilalt, în timp ce o treime dintre ei nu doreau să fie percepuți ca angajați-problemă, restul de 17% temându-se să nu își piardă jobul, potrivit datelor emise de sondajul Bestjobs.

Cei care au ales să raporteze totuși incidentul au reclamat situația superiorului lor direct, șefului direct al agresorului, departamentului de HR sau departamentului legal.

În schimb, mulți dintre cei care au decis să facă problema cunoscută la nivelul companiei au suportat consecințe: fie au fost ocoliți de colegi (28,5%), au fost certați de șefi (12%) sau chiar au fost dați afară din companie (14,2%). Doar una din cinci persoane a primit susținere atât din partea colegilor, cât și a șefilor. Doar în 5% dintre cazuri hărțuitorul a fost dat afară.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.