Șoferii riscă o amendă de 5000 de lei dacă nu au un document la ei. Se modifică legea

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.02.2024 - 16:40
Șoferii riscă o amendă de 5000 de lei dacă nu au un document la ei. Se modifică legea Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis în Parlament mai multe propuneri pentru schimbarea legislației RCA.

SHARE

Astfel, sistemul bonus/malus devine mai complex, asigurătorii fiind obligați să vândă și în rate, se introduce conceptul de franșiză, care permite asiguratului să plătească un preț mai mic pentru RCA asumându-și o parte din daunele potențiale.

Mai mult, cresc foarte mult amenzile pentru șoferii care circulă fără poliță RCA valabilă și se diversifică modalitățile de control, inclusiv prin introducerea în ecuație a sistemului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de verificare a rovinietei.

Mult discutatul concept „RCA pe șofer” va fi implementat, până la urmă, cel mai probabil anul acesta, prin lege, după ce ASF a venit cu propuneri de modificare în ceea ce privește definiția Contractului de asigurare RCA, scrie RTV.

Șoferii riscă o amendă de 5000 de lei dacă nu au un document la ei. Se modifică legea

Este o măsură care, pe de o parte, poate duce la reducerea primei, însă, pe de alta, va aduce penalizări și un preț mai mare pentru RCA, în cazul în care se constată că mașina este condusă de un șofer nedeclarat ca utilizator.

Este doar una dintre schimbările în premieră propuse de ASF pentru legislația RCA, în acest sens trimițând deja Parlamentului un set de propuneri, cu șanse foarte mari să fie adoptate cel târziu până la jumătatea acestui an.

Citeşte şi: FOTO A adormit la volan și a făcut praf 7 mașini parcate. Păgubiții, disperați. RCA-ul e la Euroins

De altfel, în contextul protestelor transportatorilor, ASF anunțase că va lua unele măsuri pentru echilibrarea pieței.

Proiectul amintit introduce și obligativitatea ca asigurătorii să vândă RCA în rate pentru toate categoriile de clienți, cu excepția unor situații motivate.

Pe lângă extinderea răspunderii șoferului, ASF propune și introducerea unor instrumente complet noi care să dea posibilitatea șoferului de a obține o primă cât mai bună.

Ce riscă șoferii

Prima dintre acestea este modificarea sistemului bonus-malus, astfel încât acesta să ofere reduceri mai mari șoferilor cu o conduită bună, dar și penalizări mai mari celorlalți.

Totodată, ASF propune și creșterea substanțială a penalizărilor pentru cei care circulă fără RCA sau cu RCA suspendat, încercând astfel să crească cuprinderea în asigurare și să responsabilizeze șoferii.

În primul rând, se propune ca amenzile să fie aplicate atât proprietarului mașinii, cât și șoferului, dacă nu este vorba despre aceeași persoană. Crește substanțial cuantumul sancțiunii.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu polițele Euroins după 8 septembrie. Creșterea RCA, amânată pentru luna decembrie

„Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. k) se constatată și se sancționează prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone”, arată legea modificată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te