Șoferii cer măsuri pentru evitarea accidentelor pe DN 2, „Drumul morții”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 26.09.2021 - 15:11
DN 2 este considerat „drumul morții”

Drumul Crucilor a ajuns o sperietoare cunoscută în toată Europa. Vorbim despre E85, care leagă Capitala de județele Moldovei, o șosea pe care capcanele morții iau vieți aproape zilnic.

SHARE

Soluții pentru o circulație în siguranță există, însă, până acum, autoritățile nu au făcut nimic. Specialiștii cer, din nou, măsuri urgente: montarea de separatoare între Afumați și Iași, dar și implementarea sistemului de benzi alternative 2 plus 1.

Asociația Pro Infrastructura cere Companiei Naționale de Drumuri ca pe E85, între Afumați și Iași, să monteze un parapete care să separe sensurile și să implementeze sistemul benzilor alternative 2+1, după ce, miercuri, patru persoane au decedat şi două au fost rănite într-un accident care a avut loc între localitățile Movilița și Sinești. Asociaţia dă exemplul Suediei, ţară cu siguranţă rutieră de top, care are peste 2.000 de km de 2+1 alternativ. Există și la noi un exemplu de succes: sistemul cu cabluri elastice, care îşi face treaba la Afumaţi.

„Soluția cu alternativ 2 cu 1 și cu separator pe sens este cea mai rapidă soluție pentru a reduce mortalitatea pe acest drum”, a explicat Valentin Ciobanu, specialist în siguranță rutieră, pentru TVR.

Citește și: Orban: Îmi depun demisia în mâna președintelui PNL. Nu am trăit niciodată un astfel de congres | Newsweek Romania

„Dacă traficul este bară la bară, să zic așa, cum mai revii? Viteza de deplasare ar fi mult mai mică și ar fi mai multe ambuteiaje”, a arătat și Virgil Mihailovici, președinte Asociația Siguranța Auto.

Reprezentanții CNAIR ne-au transmis că iau în calcul toate propunerile, dar o decizie va fi luată și prin evaluarea proiectele pilot implementate deja tot pe drumul care leagă Capitala de județele Moldovei. Este unul dintre cele mai periculoase din țară, supranumit și Drumul Crucilor.

Citește și: Tot mai mulți copii cu COVID sunt internați în spitale: duminică, 267 | Newsweek Romania

Pe Drumul European 85, între București și Bacău, pe o distanță de aproximativ 300 de km, sunt nu mai puțin de 564 de cruci, mai mult decât cele 550 de borne kilometrice. Una dintre cele mai importante cauze ale accidentelor constă în faptul că mulți șoferi folosesc banda de urgență ca bandă normală.

Iar acestea sunt doar câteva dintre cauzele accidentelor de pe E85. Pe listă pot fi adăugate: numărul mare de localități prin care trece drumul, unele slab iluminate și cu multe treceri de pietoni neprotejate; lucrările de reparaţii semnalizate necorespunzător, starea carosabilului și nu în ultimul rând, gropile.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.