Șoferii agresivi în trafic pot fi reclamați printr-o aplicație. Cum funcționează softul?

DE Alexandra Lupascu | 27.10.2024 - 19:54
Șoferii agresivi în trafic pot fi reclamați printr-o aplicație. Cum funcționează softul? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Șoferii agresivi în trafic pot fi reclamați printr-o aplicație. Cum funcționează softul? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Şoferii agresivi nu vor mai scăpa basma curată. Cel puţin asta promite Ministerul de Interne, care a lansat azi o platformă prin intermediul căreia se poate reclama comportamentul violent al participanților la trafic.

SHARE

Asemenea scene, petrecute recent în Capitală, s-ar putea rări considerabil de azi înainte. Platforma de reclamaţii poate fi accesată pe site-ul MAI, la secțiunea sesizări abateri rutiere.

Pentru inceput, cei care nu au cont in aplicatie, trebuie să isi faca unul. După ce ne conectam, trebuie sa adaugam o sesizare noua şi să completăm acest formular. Introducem datele noastre personale şi informatii despre incident: data, ora, locul si numarul de înmatriculare al vehiculului implicat.

Iar in final atasam probele video sau audio. Tot procesul dureaza în jur de 10 minute.

Șoferii agresivi în trafic pot fi reclamați printr-o aplicație. Cum funcționează softul?

După ce ieri a avut un incident neplăcut în trafic, Paul s-a gândit că ar fi bine să anunţe autorităţile prin noua metodă. "Veneam dinspre Brasov spre Bucuresti, noroc ca eram singur in masina.

M-am trezit cu TIR-ul pe partea stanga si cu acele masini venind spre mine pe sensul meu", a declarat Paul Andrei, şofer. Doar ca după ce a completat formularul online, nu mai este atat de sigur ca cei care au gresit vor fi pedepsiti.

Şi asta pentru că platfoma pune la dispozitie doar 10 sectiuni de comportament agresiv: printre ele se numara deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, folosirea repetată a claxonului sau a luminilor, reducerea bruscă a vitezei sau accelerararea motorului.

Citește și: Ministrul PSD al Transporturilor, record de autostrăzi în lucru. Peste România ultimilor de 50 ani!

"Eu am atasat filmuletul meu si l-am incadrat la  pastrarea  distantei neregulamentare, mi s-a parut ca e cel mai apropiat de ceea ce s-a intamplat doar ca e evident ca nu e vorba de asa ceva", a declarat Paul Andrei, şofer.

"Doar abaterile acestea vor fi validate, alte abateri nu vor fi validate si sesizarea va fi clasata", a declarat Bogdan Oproiu, Direcţia Rutieră IGPR. In plus, reclamanţii trebuie sa respecte si alte conditii.

Citește și: FOTO Cum merg lucrările pe Autostrada Buzău-Focșani. Grindeanu promisese că e gata în octombrie

"Nu avem voie  sa transmitem mai mult de o sesizare pentru un numar de inmatriculare in 24 de ore sau mai mult de trei sesizari pentru acelasi numar de inmatriculare in 15 zile", a declarat Bogdan Oproiu, Direcţia Rutieră IGPR.

Dacă politistii stabilesc faptul ca au fost încălcate regulile de circulație, soferul reclamat va fi sancționat in cel mult 6 luni. Comportamentul agresiv în trafic se pedepsește cu amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te