Soarta păcănelelor, în mâinile Senatului. Industria jocurilor de noroc este în cădere liberă

DE Alexandra Lupascu | 24.10.2023 - 08:30
Soarta păcănelelor, în mâinile Senatului. Industria jocurilor de noroc este în cădere liberă Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Senatul a emis un raport favorabil care se referă la Ordonanța de Urgență care urmează să normeze industria jocurilor de noroc. Conform președintelui comisiei juridice, proiectul urmează să fie adoptat în forma propusă de Guvern.

SHARE

Senatul a emis un raport favorabil care se referă la Ordonanța de Urgență care urmează să normeze industria jocurilor de noroc. Conform președintelui comisiei juridice, proiectul urmează să fie adoptat în forma propusă de Guvern.

Luni, Comisia juridică şi cea economică ale Senatului au emis un raport favorabil cu privire la proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă guvernamentală ce reglementează industria jocurilor de noroc.

În acest context, preşedintele Comisiei juridice, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a afirmat că proiectul de lege a fost adoptat în forma propusă de Guvern la data de 5 octombrie, scrie RTV.

Iniţiativa legislativă se află în procedură de urgenţă în Parlament, cu Senatul ca prim for sesizat, în timp ce Camera Deputaţilor are rol decizional.

Soarta păcănelelor, în mâinile Senatului. Industria jocurilor de noroc este în cădere liberă

„Un subiect care a stârnit interes este cel legat de noile reglementări privind jocurile de noroc. Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum şi a taxelor speciale şi a garanţiilor depuse de companiile din acest domeniu”, a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei din 5 octombrie a Executivului.

El a adăugat că ordonanţade urgenţă prevede ca „dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc să fie acordat doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state semnatare ale Acordului privind spaţiul economic european sau din Confederaţia elveţiană, care au înregistrat un sediu permanent în România”.

„Scopul este evident, pentru ca taxele şi impozitele să fie colectate în ţară”, a mai spus Constantin.

Citește și: Grindeanu dezvăluie că a jucat la păcănele. „În studenţie, dar nu mai mult de două ori. Am pierdut”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai explicat ca actul normativ prevede şi înfiinţarea unui registru accesibil online al companiilor şi sediilor în care sunt autorizate aceste activităţi.

„Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi, încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% rămas va fi utilizat de ONJN pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, pentru promovarea jocului responsabil şi pentru finanţarea unei linii telefonice verzi pentru sesizări din acest domeniu”, a mai afirmat Constantin.

El a mai anunţat că Ministerul de Finanţe va propune curând normele de aplicare pentru această ordonanţă de urgenţă, iar termenul este de 30 de zile.

Citește și: Ciolacu a identificat personajele care vor să controleze 2.000.000.000 € din „păcănele”. „Ne caută”

Conform anunțului oficial al Guvernului, Ordonanța de Urgență privind jocurile de noroc introduce următoarele modificări semnificative:

Creșterea semnificativă a taxelor pentru obținerea licenței de organizare și exploatare a jocurilor de noroc.

Interzicerea comercializării băuturilor alcoolice în locațiile de jocuri de noroc.

Crearea unui registru care să conțină informații despre companiile de jocuri de noroc și sediile acestora.

Mărirea sumelor pe care companiile trebuie să le depună ca garanții.

Obligația ca operatorii de jocuri de noroc să aibă sediul social în România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te