Primarul de la Sinaia, Vlad Oprea, a declarat că instalaţiile şi clădirile aferente Teleferic Sinaia au fost cumpărate de primărie cu suma de 2 milioane de euro, rezultatul major al acestei investiţii fiind acela că va exista o cartelă unică pentru transportul pe cablu.
Instalaţiile vizate de această tranzacţie sunt telecabinele care leagă centrul staţiunii de domeniul schiabil, una mergând până la Cota 1400, cealaltă de la 1400 la Cota 2000, un telescaun relativ nou care merge de la Cota 1400 la 2000, un telescaun vechi în Valea Dorului, un teleschi vechi tot în Valea Dorului, parcarea de la baza telecabinei din Sinaia şi mai multe clădiri.
Citește și: Tablou de Kandinsky, furat dintr-un muzeu din Varşovia, scos la licitație în Germania
"Da, vestea cea mare este că suntem în plin proces de achiziţionare a activelor Teleferic Sinaia. Este o reparaţie istorică, un moment extrem de important pentru schiul sinăian şi pentru întreaga comunitate locală. Am câştigat licitaţia, în următoarele săptămâni vom încheia contractul de vânzare - cumpărare. Din acel moment vom avea skipass unic pe toate instalaţiile de transport pe cablu din Sinaia", se arată într-o informare postată pe pagina de Facebook a Gondolei Sinaia.
Vlad Oprea a precizat că anul acesta au fost făcute investiţii de aproape 5 milioane de euro.
Odată cu deschiderea sezonului de schi, va fi inaugurat un telescaun nou în Valea Dorului, care va deservi şase pârtii, dintre care trei sunt noi.
De asemenea, a fost cumpărat un utilaj nou de bătut zăpada şi au fost făcute investiţii în cel mai performant sistem de parcare în zona telegondolei.
Sinaia va avea, din acest sezon, circa 30 de kilometri de pârtii, fiind staţiunea cu cel mai mare domeniu schiabil din România, a mai spus primarul.
Teleferic Prahova, controlată indirect Adrian Sârbu a intrat în insolvenţă în 2016
Active ale companiei Teleferic Prahova, controlată indirect de fondatorul şi proprietarul Mediafax Group, braşoveanul Adrian Sârbu, intrată în insolvenţă în 2016, au fost scoase la vânzare prin licitaţie, constând în instalaţii de transport pe cablu, clădiri, construcţii, amenajări şi terenurile ce compun activul „Teleferic Sinaia", relatează bzb.ro.
Preţul de pornire este de 3,33 milioane euro (aproape 17 milioane lei), iar garanţia de participare se cifrează la circa 1,7 milioane lei. Mediafax Group, cu Ziarul Financiar, şi-a cerut insolvenţa pe 16 decembrie 2014, cu datorii totale indicate în valoare de 40 milioane euro.
Activul este compus din telecabinele duble de la cotele 1.400 şi 2.000, telescaunul care face legătura dintre cele două cote, telescaunul şi teleschiul de la Valea Dorului, plus terenuri în suprafaţă totală de 7.400 metri pătraţi. Instalaţiile de transport pe cablu sunt vândute cu tot cu staţii, stâlpi de susţinere, motoare de tracţiune, echipamente electrice, sisteme de cabluri şi angrenare, vehicule, sisteme de supraveghere şi instalaţii de control şi acces. Cele două telecabine au fost construite în 1970.
În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, Teleferic Prahova SA a înregistrat o cifră de afaceri de 6,15 milioane lei şi a efectuat plăţi de 4,6 milioane lei.
Acţionarul majoritar al companiei este Prosperya Financial Management SRL, cu 92,6% din capital. Aceasta este controlată de Consiglia Management Intl SRL, cu 75,5% din părţile sociale. La Consiglia, asociat principal este Smart Financial Services SRL (70%), entitate la care acţionar şi administrator unic este Adrian Sârbu.