Singurătatea e la fel de periculoasă ca fumatul a 15 țigări pe zi. Avertismentul OMS

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.11.2023 - 16:26
Singurătatea e la fel de periculoasă ca fumatul a 15 țigări pe zi. Avertismentul OMS - Foto: Descoperă.ro / imagine cu caracter ilustrativ

Organizația Mondială a Sănătății a creat o comisie internațională pentru singurătate, despre care spune că poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor precum fumatul a 15 țigări pe zi.

SHARE

Mare Grijă, după obezitate, singurătatea se pare că este la fel de nociva ca fumatul a 15 țigări pe zi. Organizația Mondială a Sănătății a creat deja o comisie internațională pentru singurătate.

Singurătatea, la fel de nocivă ca fumatul a 15 țigări pe zi

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că singurătatea este o amenințare tot mai apăsătoare pentru sănătatea globală şi a creat pentru următorii 3 ani o comisie internațională pe această problemă, condusă de Vivek Murthy, actualul "medic-şef" al SUA (surgeon-general, principalul reprezentant al SUA pentru sănătatea publică).

Citește și: Doctor român în Franța, despre medicii care pleacă din țară. ”Este win-win deal. Spitalul profită”

Murthy susţine că efectele singurătăţii asupra mortalității sunt echivalente cu fumatul a 15 țigări pe zi, relatează The Guardian.

Din echipă mai fac parte un trimis al Uniunii Africane, Chido Mpemba şi 11 activişti și miniștri, inclusiv Ralph Regenvanu, ministrul adaptării la schimbările climatice din Vanuatu și Ayuko Kato, ministru japonez responsabil cu măsurile pentru singurătate și izolare. 

Decizia vine după ce pandemia de Covid-19 a oprit activitatea economică și socială, crescând nivelul de singurătate, dar și pe fondul unei noi conștientizări a importanței problemei.

"Singurătatea transcende granițele și devine o problemă globală de sănătate publică care afectează fiecare aspect al sănătății, bunăstării și dezvoltării... Izolarea socială nu cunoaște vârstă sau limite" a spus diplomata Chido Mpemba.

Riscurile pentru sănătate sunt la fel ca fumatul a 15 țigări pe zi și chiar mai mari decât cele asociate cu obezitatea și inactivitatea fizică, potrivit lui Murthy. 

Citește și: De ce nu a fost primit la școală copilul Ioanei Tufaru, fiica Andei Călugăreanu. Am plecat plângând

Singurătatea este adesea considerată o problemă a țărilor dezvoltate, dar medicul-şef al SUA spune că un sfert dintre persoane în vârstă se confruntă cu izolarea socială iar datele sunt similare în toate regiunile lumii.

La adulţii în vârstă care suferă de singurătate există o probabilitate cu 50% mai mare de a dezvolta demență și cu 30% mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare sau de accident vascular cerebral.

Dar singurătatea poate distruge și viețile tinerilor. Între 5% și 15% dintre adolescenți sunt singuri, conform unor date, dar în realitate procentul este mult mai mare. În Africa, 12,7% dintre adolescenți se confruntă cu singurătatea, comparativ cu 5,3% în Europa .

Tinerii care se confruntă cu singurătatea la școală au un risc mai mare de a renunţa la facultate. De asemenea, singurătatea poate duce la rezultate economice mai slabe. O persoană care se simte deconectată și nesprijinită la job poate avea performanţe inferioare. 

În Africa, unde majoritatea populației este formată din tineri, provocările legate de pace, securitate și criza climatică, precum și nivelurile ridicate de șomaj, contribuie la izolarea socială. "Aceste probleme nu afectează o singură țară... Singurătatea este o amenințare subevaluată pentru sănătatea publică", potrivit medicului american. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te