Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) se opune intenției Guvernului de a obliga polițiștii (inclusiv polițiștii de penitenciare) nevaccinați sau care refuză să se vaccineze (din motive de ordin personal) împotriva COVID-19, să se testeze săptămânal, cu teste achiziționate din bani proprii.
„Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția Guvernului că această măsură este ilegală și abuzivă și îi invită pe decidenții politici să citească Constituția (art. 1, art. 41) și legile țării [Codul muncii, art. 175 alin. (4)].
După 30 de ani de democrație, este inadmisibil să iei decizii politice în România cu încălcarea flagrantă a normelor de drept. Este rușinos! Mai respectă cineva legea în țara aceasta?!
Domnilor politicieni, ați eșuat în campania de vaccinare! Nu v-ați atins obiectivele! Nu acoperiți eșecul vostru cu bani din buzunarele polițiștilor! Polițistul dacă nu își atinge obiectivele individuale este sancționat disciplinar, riscând să-și piardă locul de muncă. Voi ce riscați?! Nimic…”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Sindicaliștii anunță că, în eventualitatea în care Guvernul va pune în aplicare „ce gândește domnul Nelu TĂTARU sau domnul Raed ARAFAT”, obligând polițiștii de penitenciare să se testeze săptămânal din banii proprii, FSANP va acționa în judecată și va formula plângeri penale împotriva persoanelor responsabile cu aplicarea acestei măsuri ilegale, pe care o consideră „a fi luată pe genunchi”.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) menționează că nu are nicio problemă cu testarea săptămânală obligatorie a polițiștilor, însă aceasta să se facă din fonduri asigurate de la bugetul de stat (de la angajator).
Nici profesorii nu vor să plătească
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” avertizează Guvernul României că va ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19.
„Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masa iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4. Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ”, au transmis cele două federații.
Franța e mai radicală
Vaccinarea obligatorie, inclusă într-o lege de urgenţă adoptată la începutul lunii august, prevede ca de la 15 septembrie grupurile profesionale vizate să demonstreze că au primit cel puţin o doză de vaccin şi să aibă schema completă până la 15 octombrie.
Aproximativ 3.000 de angajaţi din centrele sanitare din Franţa au fost suspendaţi miercuri de la locul de muncă, în prima zi de aplicare a obligativităţii vaccinării anti-COVID-19 pentru aceste grupuri profesionale, a anunţat joi ministrul francez al sănătăţii, Olivier Veran, citat de EFE.