Sindicaliștii îi cer premierului Dăncilă să nu adopte Codul Administrativ prin OUG

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.06.2019 - 12:38
Premierul Viorica Dăncilă/ Photo: Inquam Photos

Federația Sindicatelor din Administrație (FNSA) i-au transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, în care îi cer să nu adopte prin ordonanță de urgență Codul Administrativ, pus în dezbatere publică de Ministerul Devoltării.

SHARE

Sindicatele cer dezbaterea proiectului cu societatea civilă și apoi adoptarea unui proiect de lege care să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere.

„În conformitate cu angajamentele Guvernului României de a promova dialogul social real, constructiv, cu rezultate benefice pentru întreaga societate, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vă solicită, încă odată, să renunţaţi de îndată la intenţia de promovare a Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă şi să susţineţi demararea procedurilor de consultare a organizaţiilor sindicale reprezentative din sectorul de activitate Administraţie publică, iar după finalizarea procedurilor de consultare, adoptarea acestuia sub formă de lege, în urma dezbaterii articolelor în Parlamentul României” reiese din scrisoarea adresată premierului.

Citește și Noi privilegii în Codul administrativ: noi funcții pentru funcționarii publici

Sindicaliștii au mai precizat că nu sunt împotriva adoptării Codului Administrativ care, eventual, poate să cuprindă şi un cod privind procedura administrativă, însă consideră că un demers cu astfel de importanţă şi complexitate „are nevoie de expertiza şi contribuţia tuturor partenerilor sociali iar adoptarea unei ordonaţe de urgenţă în acest sens ridică suspiciuni de vointă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe”.

Citește și Guvernul plănuiește să dea pensii speciale și primarilor, prin OUG

Proiectul de ordonanță de urgență pentru adoptarea Codului Administrativ conține o serie de prevederi care induc arbitrariul complet în administrația publică și dau naștere riscului politizării totale a birocrației. Mai precis, Codul Administrativ le dă șefilor de instituții puterea discreționară asupra angajării, promovării, mutării sau demiterii funcționarilor publici.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -