În fiecare an, când oamenii pleacă de acasă de Sărbători pentru a petrece cu familia ori pritenii sau a se relaxa într-o vacanță, infractorii pândesc și își fac planuri de acțiune.
Expertul în securitate Lennox Rodgers știe exact cum gândesc spărgătorii de locuințe, pentru că și el a fost hoț și a plătit pentru asta stând 21 de ani în închisoare, relatează thesun.co.uk. Și a realizat o listă cu câteva sfaturi esențiale care v-ar putea ajuta să vă protejați lucrurile și casa.
Sfaturi utile pentru a vă proteja lucrurile și casa de hoți
1. Nu vă ascundeți banii sub saltea. În cazul în care hoții reușesc să intre în casă, acolo vor căuta în primul rând. Ascundeți banii în cutii vechi, de exemplu, în locuri cât mai neobișnuite. Există cutii false de fasole și borcane false de maioneză, de pildă, în care puteți pune bani sau bijuterii. Hoților le va fi mult mai greu să le găsească.
2. Asigurați-vă că aveți o ușă de intrare sau o poartă zgomotoasă. Dacă nu scârțâie, montați un clopoțel sau orice altceva care poate face zgomot.
3. Luați-vă un câine fals, electronic. Există fel de fel de gadget-uri care pot reda lătratul de câine la anumite intervale sau pe baza unui senzor de mișcare. Hoții vor fi descurajați la auzitul lătratului.
4. Împrieteniți-vă cu vecinii. Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut este să aveții relații bune cu vecinii, astfel încât să vă supravegheați reciproc casele.
5. Aveți grijă la ce postați pe rețelele de socializare. Hoții acționează în multe cazuri la pont. Dacă postați că sunteți în vacanță, există multe șanse ca și infractorii să afle.
6. Simulați că imobilul este locuit. Hoții preferă casele nelocuite și sunt foarte atenți la detalii. Îi puteți păcăli lăsând niște lumini aprinse, la întâmplare, programând o priză inteligentă să aprindă lumina la anumite intervale sau utilizând un gadget inteligent și conectat, precum cele care folosesc asistentul digital Alexa, care inclusiv poate da drumul la televizor.
7. Montați-vă camere de surpaveghere, inclusiv false.