Consumul de droguri în rândul elevilor tinde să fie un fenomen care ia amploare în România. Au intrat pe fir Poliția și DIICOT care acum caută dealeri care le vând adolescenților stupefiante.
Descinderile din ultimele zile arată că drogurile au intrat în școli. Se fac rețineri și arestări și ies la iveală probleme grave de mentalitate din partea părinților și profesorilor.
Semnele care îl dau de gol pe adolescentul care consumă droguri. ”Un fenomen scăpat de sub control”
Părinții pot fi ușor păcăliți de adolescenții consumatori iar profesorii află doar dacă cei care se droghează sunt ”pârâți” de colegi sau recunosc ei ca o glumă sau o ”desctăinuire” în fața dirigintelui.
Mulți copii se apucă de droguri din cauza anturajului. Alții vor să treacă mai ușor peste decepții. Tratamentul este diferit pentru fiecare caz în parte și dacă este început devereme, există șanse de vindecare.
Consultat de Newsweek, psihologul Mihai Copăceanu spune că ”motivele pentru care adolescenții consumă sunt individuale. Nu putem generaliza.
De aceea și abordarea terapeutică necesită individualizare. Fiecare caz este unic”.
Citește și: Psiholog: E prea multă inchiziție în școală. Ce are în suflet un profesor care își urăște elevul?
”În cercetările mele am identificat că motivele diferă și în funcție de vârstă, spre exemplu la 13 ani consumul de droguri este inițiat din motive complet diferite decât la vârsta de 17 ani.
Dacă la 13 ani avem presiunea anturajului, dorința de a obține o stare de bine, de relaxare, dorința de a mă distra, de a mă simți fericit cu prietenii la 17, 18 ani avem motive de natură emoțională, de a face față unei despărțiri, de a trece peste „depresie””, a explicat psihologul.
”Consum generalizat”, în România. ”Un fenomen scăpat de sub control”
Pe de altă parte, specialistul consideră că ”în prezent, în Romania, vorbim de un consum generalizat”.
”În ultimii ani ne-am scuzat că suntem doar o țară de tranzit, că drogurile doar trec prin Romania.
Astăzi vorbim de un consum în fiecare liceu și aproape în majoritatea școlilor generale. Un fenomen scăpat de sub control.
Vorbim de trafic de droguri generalizat în rândul adolescenților ceea ce este grav pentru precocitatea consumului, imaturitatea neurocerebrală și psihoemoțională a acestora și efectele toxice asupra funcționării și structurii creierului.
Ne-am relaxat crezând că se consumă excepțional marijuana, astăzi vorbim de consum frecvent de marijuana concomitent cu o creștere a consumului de droguri din categoria amfetaminelor, halucinogelor și a medicamentelor precum benzodiazepine, în combinație cu alcool.
Ceea ce crește toxicitatea drogurilor și efectele lor asupra psihicului și personalității”, a mai precizat psihologul.
Părinții află ultimii
De cele mai multe ori părinții află că li se droghează copiii când deja aceștia ajung dependenți sau au parte de experiențe tragice.
Însă ar fi cîteva semne care pot da de bănuit.
”Părinții, din păcate, află ultimii și nu întotdeauna au cele mai bune reacții.
Reținem că adolescenții se ascund foarte bine. Ei nu consumă acasă și nu consumă înainte de a ajunge acasă tocmai pentru a evita depistarea lor de către părinți.
Sunt câteva semne esențiale și anume semne psihologice, fiziologice sau comportamentale de la note proaste, absenteism, tulburări de conduită, pierde interesul pentru activități.
Semnele fiziologice pot fi ochi umezi (roșii însângerați), pupile mari sau mai mici decât normal (funcție de drog), dureri de cap, greață.
Adolescentul când ajunge acasă evită contactul vizual, îi este mereu foame (sau evită să mănânce), are energie mai mult decât de obicei sau dimpotrivă este obosit fără vreo reală explicație, are un comportament secretos, râde fără motiv.
Cele mai frecvente sunt tulburările de somn. Aproape ½ adolescenți nu pot dormi noaptea sau nu pot dormi câteva zile după ce au consumat. Este iritabil, nervos, furios și agresiv”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.
Acțiuni de amploare la nivel național
Pe 20 martie, polițiștii și procurorii DIICOT au descins la mai multe adrese din București după ce au descoperit că elevii unor licee cunoscute erau consumatori dar și dealeri de droguri.
Copiii provin din familii înstărite. Tatăl unuia dintre ei lucrează în MAE, un altul la DNA.
22 de persoane au fost audiate în dosar. Doi tineri au fost arestați în acest dosar. Alți doi sunt arestați la domiciliu, iar alți trei sunt sub control judiciar.
Printre drogurle care ajungeau să fie consumate de tineri erau Canabis, cocaină, ketamină și Xanax, au transmis procuorii DIICOT.
Citește și: Cartelul drogurilor din licee: Traficanți cu părinți la MAE, Guvern și DNA. Eleve leșinate în baie
Activitățile autorităților au fost extinse la nivel național astfel că au descins în mai multe zone.