Șeful SRI, Eduard Hellvig, a lansat cursul „Democrație și totalitarism” la Academia de Informații

DE Alexandru Pop | 22.03.2021 - 21:43
Eduard Hellvig, directorul SRI/FOTO: sri.ro

Luni, 22 martie, directorul SRI, Eduard Hellvig a deschis la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” cursul „Democrație și Totalitarism”, o formulă academică de reflecție, potrivit unui comunicat al Serviciului Român de Informații.

SHARE

Destinat ofițerilor SRI, cursul va beneficia de prezența ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, precum și a unor lectori binecunoscuți în sfera activismului anti-totalitarist – Radu Ioanid, istoric, ambasadorul României în Israel, Michael Shafir, istoric și politolog, și Andrei Muraru, istoric, consilier prezidențial.

În cadrul evenimentului, directorul SRI, Eduard Hellvig, a afirmat că „Violenţa represiunii din România, modul în care instituţiile au fost pervertite pentru a se îndrepta împotriva propriilor cetăţeni au lăsat urmări profunde în perioada post-decembristă.

Poate cea mai importantă etapă care ar fi trebuit parcursă mai devreme este tocmai cea a asumării trecutului, a deschiderii arhivelor, a recunoaşterii greşelilor care au fost făcute în totalitarism.

Una dintre priorităţile pe care mi le-am asumat, atunci când am preluat mandatul de Director al Serviciului, a fost tocmai aceea de accelera procesul de modernizare al instituției. În ultimii ani, SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă din Fondul Informativ, din Fondul de Reţea, cel Documentar, de Corespondenţă, casete audio, video sau benzi de magnetofon, aflate în custodia instituţiei.”

Istoricul Andrei Muraru a spus că „Acest curs nu este un test de marketing. Prin această inițiativă la care suntem astăzi martori, începem să ne amintim că asumarea și responsabilitatea în fața memoriei nu sunt un semn al slăbiciunii, iar sinceritatea este întotdeauna supusă probei. Inaugurând acest curs denumit atât de elocvent <Democrație și totalitarism>, conducerea SRI asumă o chestiune fundamentală: nu putem lăsa în urmă un trecut în ceață, fără să răspundem de unde venim și cum arată viitorul.”

Pe parcursul prelegerilor vor fi abordate teme legate de amenințări actuale la adresa democrației, pornindu-se de la perspectiva istorică a tranziției post-comunism în instituțiile de informații din Europa de Est. De asemenea, cursul își propune o dezbatere academică privitoare la declinările totalitarismului, la formele sale de exprimare în permanentă schimbare.

Formatul ales vine în completarea preocupărilor academice ale SRI, pe dimensiunea consolidării eticii profesionale a unui corp militar care este chemat să fie în egală măsură senzor al derapajelor și apărător al drepturilor și libertăților cetățenești, se mai arată în comunicatul Serviciului Român de Informații.

Discursul integral al directorului SRI, Eduard Hellvig, poate fi găsit aici.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.