Motivul principal al demisiei sale este decizia luată de CNECSDTI în cazul ministrului Lucian Bode, în care consiliul a considerat că acesta nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
Reacția președintelui Consiliului Național de Etică după „spălarea” lui Bode
Profesorul Dragoș acuză faptul că decizia a fost adoptată fără participarea reprezentanților Universității Babeș-Bolyai (UBB), ceea ce contrazice valorile eticii cercetării promovate de universitate și de CNECSDTI în trecut.
Profesorul Dragoș susține că Hotărârea Comisiei de Etică a UBB a evidențiat echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, și nu poate fi acceptată o abordare extremă care să afirme fie că totul este plagiat, fie că nu există niciun plagiat, așa cum sugerează Hotărârea 40/2023.
El consideră că această hotărâre lipsită de nuanțe este inacceptabilă și intră în contradicție cu Hotărârea 1/2022 a UBB și cu practica anterioară a CNECSDTI.
Citește și: Consiliul Naţional de Etică a decis că Lucian Bode nu a plagiat în teza sa de doctorat
Profesorul Dragoș subliniază că, fiind strâns legat de universitatea sa și de valorile acesteia, nu poate fi de acord cu această diferențiere și nu poate acționa în mod diferit în circumstanțe similare. Astfel, și-a prezentat demisia din funcția de președinte al CNECSDTI.
Consiliul de Etică a emis o decizie prin care afirmă că Lucian Bode, ministrul de Interne din partea PNL, nu a plagiat în cartea sa. Cu toate acestea, consiliul a analizat doar 27 de pagini din totalul celor 194.
Citește și: Iohannis, despre acuzațiile de plagiat a lui Bode: „Este evident că sunt probleme. Să ia o decizie”
Înainte de aceasta, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, instituția care i-a conferit titlul de doctor lui Bode, a constatat că teza sa prezenta grave deficiențe. De asemenea, ministrul de Interne a pierdut trei procese în încercarea de a anula verdictul de plagiat emis de către UBB, potrivit B1TV.