Scrisoare deschisă către OMS. Coronavirusul se transmite puternic și prin aer

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.07.2020 - 19:09

Peste 200 de oameni de știință din întreaga lume contestă viziunea oficială a modului în care se răspândește coronavirusul, emisă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), susținând că transmiterea prin aer este foarte puternică, potrivit New York Times.

SHARE

Un total de 239 de cercetători din 32 de țări au semnat scrisoarea, care urmează să fie publicată săptămâna viitoare într-o revistă științifică.

OMS și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susțin că că doar două tipuri de transmisie sunt îngrijorătoare: inhalarea picăturilor respiratorii de la o persoană infectată din imediata apropiere sau - mai puțin obișnuită - atingerea unei suprafețe contaminate și apoi atingerea ochilor, nasului și gurii.

Însă mulți experți susțin că Ghidul emis de OMS ignoră dovezile din ce în ce mai multe că o a treia cale joacă de asemenea un rol semnificativ în contagiune, aceea prin aer.

Aceștia spun că mai multe studii demonstrează că particulele cunoscute sub denumirea de aerosoli - particule microscopice ale picăturilor respiratorii standard - pot sta în aer timp îndelungat și pot pluti câțiva metri, ceea ce face ca autobuzele și alte spații limitate și închise să fie periculoase, chiar și atunci când oamenii stau la depărtare unii de la alții.

„Suntem 100% siguri de acest lucru”, a declarat Lidia Morawska, specialistă în inginerie de mediu la Universitatea Tehnică Queensland din Brisbane, Australia.

Ea prezintă câteva cazuri în scrisoarea deschisă către OMS, în care transmisia aerosolului pare a fi singura modalitate de infecție, acuzând agenția că nu emite avertismente adecvate cu privire la risc.

Oficialii OMS au recunoscut că virusul poate fi transmis prin aerosoli, dar numai în locuri în care se produc cantități mari de particule microscopice, cum ar fi în timpul procedurilor medicale, ca intubația.

Dr. Benedetta Allegranzi, un expert de top al OMS în domeniul prevenirii și controlului infecțiilor, a catalogat cazurile prezentate de grupul de experți ca „teorii bazate pe experimente de laborator”, mai degrabă decât dovezi din teren.

„Apreciem și respectăm opiniile și contribuțiile lor la această dezbatere. Însă în cadrul teleconferințelor săptămânale, o mare majoritate a unui grup de peste 30 de experți internaționali care dau recomandări OMS a apreciat că probele prezentate nu sunt suficient de convingătoare pentru a considera transmisia aeriană având un rol important în răspândirea COVID-19”, a declarat Allegranzi.

Aceasta a precizat că o astfel de transmisie „ar fi dus la mai multe cazuri și la o răspândire mai rapidă a virusului”.

La început, OMS și CDC au spus că măștile ar trebui purtate de lucrătorii din domeniul sănătății. Ulterior, CDC a recomandat măști numai pentru persoanele cu simptome COVID-19.

Apoi, în aprilie, după ce un studiu a stabilit că persoanele fără simptome ar putea răspândi virusul (alte studii au infirmat această ipoteză), CDC a sugerat măști pentru toată lumea atunci când distanțarea fizică nu poate fi păstrată, o poziție pe care OMS a adoptat-o în cele din urmă.

Cei ce susțin transmisia prin aerosoli sunt de acord că măștile purtate corect ar ajuta la prevenirea scăpării aerosolilor expirați, precum și la inhalarea particulelor microscopice.

Dar ei recomandă și o ventilație regulată a spațiilor închise și folosirea luminii ultraviolete pentru curățarea aerului.

Jose Jimenez, un chimist al Universității din Colorado, care a semnat scrisoarea, a spus că ideea de transmitere a aerosolului nu ar trebui să sperie oamenii.

„Nu este ca și cum virusul s-a schimbat”, a spus el. „Credem că virusul a fost transmis și în acest fel, iar asta trebuie să ne facă să ne protejăm mai bine.”

Încă de la jumătatea lunii martie, un studiu apărut în New England Journal of Medicine arăta că atunci când virusul a fost suspendat în ceață în condiții de laborator a rămas „viabil și infecțios” timp de trei ore, ceea ce cercetătorii au spus că echivalează cu o jumătate de oră în condiții reale.


Un studiu recent a găsit ARN de coronavirus în holurile din apropierea camerelor spitalelor cu pacienți cu COVID-19, ceea ce înseamnă că a  „migrat”. Un alt aspect îngrijorător este modul cum virusul migrează și pe echipamentele de protecție ale personalului medical.

Totul a pornit de la incidentul cu un cor de biserică din Mount Vernon, Washington. Din 61 de cântăreți care au participat la o repetiție la 10 martie, toți, în afară de opt, s-au îmbolnăvit, iar doi au murit. Toți membrii au purtat măști, nu s-au atins și s-au spălat conform indicațiilor medicale.

O echipă condusă de Shelly Miller, un profesor de inginerie mecanică de la Universitatea din Colorado, a stabilit cine a fost sursa - o cântăreață care avea simptomele unei răceli ușoare - și a făcut o hartă cu mișcările acesteia.

A rezultat că inhalarea aerosolilor a fost modalitatea de transmitere a infecției în timpul acestui eveniment.

„Credem că aerul comun în sală combinat cu emisii mari de aerosol respirator din cântat sunt factorii importanți care au contribuit la transmisie”, se arată în lucrare.

Cercetătorii consideră că SARSCoV2 este mai puțin contagios prin aer decât rujeola, dar că riscul de transmitere este mai mare cu cât aerul rămâne stagnat.

Aceștia susțin că oficialii OMS au stabilit în mod nedrept o limită mai mare pentru a dovedi răspândirea aerosolului decât pentru acceptarea celorlalte două căi.

Donald Milton, profesor de sănătate de mediu al Universității din Maryland și expert în aerosoli, semnatar al scrisorii, a declarat că o persoana obișnuită respiră 10.000 de litri de aer în fiecare zi.

„Este nevoie de o singură doză infecțioasă de coronavirus în 10.000 litri și poate fi foarte greu să o găsești și să demonstrezi că este acolo, asta este doar una dintre problemele pe care le avem în a demonstra”, a subliniat acesta.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te