Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și superstiții românești. Ce nu e bine să faci pe 6 august

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.08.2024 - 13:05
Schimbarea la Față a Domnului, pe 6 august. Tradiții și superstiții românești. Ce nu e bine să faci - Foto: basilica.ro
Schimbarea la Față a Domnului, pe 6 august. Tradiții și superstiții românești. Ce nu e bine să faci - Foto: basilica.ro

Marți, 6 august, Biserica prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului. În popor, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Obrejenia sau Probejenia. Ce tradiții și superstiții au românii în această zi? Ce nu e bine să faci în această zi, conform credințelor din popor?

SHARE

Schimbarea la Faţă a Domnului este sărbătorită de Biserică la 6 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Deși este post, Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului să se facă dezlegare la pește.

Schimbarea la Față a Domnului

Pe muntele Tabor, înainte de intrarea în Ierusalim şi de momentul Jertfei de pe Cruce pentru răscumpărarea păcatelor oamenilor, Hristos S-a arătat Apostolilor în adevărata Sa ipostază de Dumnezeu adevărat şi Om adevărat. Iisus i-a luat atunci cu sine pe munte pe Petru, Iacob şi Ioan.

Sfântul Ioan Gură de Aur arată că acest lucru a fost făcut de Mântuitorul lumii pentru întărirea Apostolilor. Pentru aceasta Hristos a poruncit să se arate pe Muntele Taborului şi cei mai străluciţi bărbaţi ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Citește și: 1 august, Macaveiul Ursului sau Ziua Ursului. Tradițiile și superstițiile românilor în această zi

Pe Tabor, pe când se ruga, Hristos S-a schimbat la faţă, strălucind cu slava dumnezeirii Sale: „Şi s-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Matei, 17, 2). În acel moment, ucenicii L-au văzut în adevărata Sa înfăţişare: Dumnezeu, căci strălucea ca soarele, şi Om, căci avea un veşmânt. Umanitatea Lui era atât de pătrunsă de dumnezeire, încât veşmântul şi trupul Lui au strălucit ca lumina, scrie Agerpres.

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului datează de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena zidește o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menționată în documente din prima jumătate a secolului al V-lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, printr-o hotărâre luată de papa Calist III ca mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456, scrie crestinortodox.ro.

Tradiții și superstiții în popor

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului este cunoscută în folclorul românesc sub numele de Obrejenia sau Probejenia.

Aceste denumiri sunt derivate din cuvântul slav „obrejenie”, care înseamnă „transformare” sau „schimbare”, având legătură cu semnificația sărbătorii. De asemenea, sărbătoarea creștină nu este plasată întâmplător în această perioadă, motivul fiind acela că în acest moment, natura își schimbă „veșmintele”, marcând trecerea de la vară la toamnă, scrie Marcel Lutic în „Timpul Sacru”.

Această schimbare de anotimp este marcată de păsările migratoare care se pregătesc să plece și de insectele și târâtoarele care își caută adăpost în pământ, pentru perioada rece.

În această zi se duc struguri la biserică, pentru a fi sfințiți. Începând cu această zi, oamenii puteau consuma struguri. La gustarea primei boabe de strugure se rostea: „Boabă nouă în gură veche". Exista credința că cei care mâncau struguri înainte de 6 august urmau să aibă dureri de burtă.

Citește și: Sărbătoarea Sfântului Pantelimon, pe 27 iulie. Tradiții și superstiții de Pintilie Călătorul

Tot în popor se zice că începând cu această zi nu mai este bine să te mai scalzi în apele de râu.

De Schimbarea la Față a Domnului se culeg și ultimele plante de leac. Foarte important este ca în această zi oamenii să fie împăcați cu ei înșiși și cu cei din jur.

Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită, toamna va fi una roditoare. Dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă, scrie crestinortodox.ro.

Citește și: În ce locuri din casă este bine să ai icoane? Te pot proteja de energiile negative și aduc liniște

Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Pe 6 august nu se muncește și se face pomenirea celor morți.

Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului, mai scrie crestinortodox.ro.

Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară.

Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te