Scandalurile de la beach barurile fără autorizații din Constanta, ajung în atenția Guvernului

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.07.2023 - 17:32
Scandalurile de la beach barurile fără autorizații din Constanta, ajung în atenția Guvernului Foto: Dobrogea.tv (fotografie cu rol ilustrativ)

Scandalurile de la beach barurile fără autorizații din Constanta, ajung în atenția Guvernului. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, i-a trimis o adresă prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin intermediul căreiasperă să găsească soluții pentru problemele care afectează turismul.

SHARE

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, intervine în scandalul beach-barurilor amenajate fără autorizație de construire, aspect relatat de Replica recent.

Acesta i-a transmis o adresă prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin intermediul căreia îi prezentă situația de pe litoral și sugerează soluții pentru deficiențele care afectează turismul, activitatea economică, dar și siguranța și bunăstarea consumatorilor. 

Disensiunile între operatorii economici și autorități au început încă din momentul scoaterii la licitație a sectoarelor de plajă turistică pentru perioada 2023-2024, principalele nemulțumiri ale antreprenorilor având ca sursă durata scurtă a contractelor, care nu oferă suficient timpul pentru elaborarea unui plan de afaceri de lungă durată, caracterizat de investiții importante, sau pentru obținerea documentelor necesare amenajării spațiilor și funcționării.

Citește și: Tot mai multe amenzi pentru asociațiile de locatari: Au pus numele datornicilor la avizier

Inevitabilul s-a produs și avertismentele operatorilor s-au adeverit, astfel încât multe dintre construcțiile de pe plajă au fost ridicate în lipsa “autorizațiilor de construire, funcționare și a avizelor necesare desfășurării activității de alimentație publică”, așa cum menționează adresa transmisă de Constantinescu.

Licitații fără succes

Această situație a fost documentată în numeroase articole ale ziarului Replica, care a urmărit întregul proces, încă din momentul anunțului de scoatere la licitație a sectoarelor de plajă.  

Întâlnire de gradul zero cu Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismul și cu autoritățile locale

Pentru a veni în sprijinul operatorilor și a asigura astfel succesul turismului de litoral și a proteja siguranța consumatorilor, autoritățile au demarat procedurile necesare identificării unei soluții.

Citeşte şi: Constructorul care a lăsat gropi și a surpat autostrada A10 Sebeș-Turda câștigă licitații non-stop 

În acest sens Constantinescu afirmă că ANPC a purtat discuții cu Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismul, Ștefan Radu Oprea, care a realizat la începutul lunii iulie o vizită pe litoral.  

În plan local, problema beach-bar-urilor ridicate fără autorizație de construire a fost dezbătută cu autoritățile locale, a fost inițiată “o întrevedere unde au fost invitați la discuții toți reprezentanții unităților administrativ teritoriale, respectiv primarii de pe raza județului Constanța.”

O temă principală abordată în cadrul acestei întâlniri a fost găsirea unei soluții pentru ca acestea să poată intra în legalitate. Singurul absent a fost Radu Cristian, primarul municipiului Mangalia. 

Alternative pentru autorizațiile de construire

Una dintre măsurile propuse pentru rezolvarea dilemei beach-barurilor amenajate fără autorizație de construire a fost aceea de aplicare a dispozițiilor art.11 litera ș) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care permite funcționarea acestora în baza unui simplu aviz de amplasare. 

PUZ-ul zonei de litoral, aflat în dezbatere, un impas în procesul de obținere a certificatelor de urbanism
Adresa menționează că în cadrul ședinței cu primarii a fost discutată și problema PUZ-ul litoralului, care este în “dezbaterea ABADL și a administrației publice locale de foarte mulți ani, chestiune care a generat la rândul ei lipsa obținerii certificatelor de urbanism.”

„În 2007, Apele Române au făcut un PUZ, care arată că pe tot arealul plajei stațiunii Mamaia Nord sunt 8, maxim 10 beach-baruri.

Ei au împărțit de așa natură această zonă de plajă, în 65 de subsectoare. În momentul în care vii și ceri o sumă foarte mare de bani, pentru că toată lumea trebuie să știe că Statul Român câștigă o sumă foarte mare din închirierea plajelor, oamenii care le obțin nu își scot banii. Este o realitate. Cu șezlonguri nu îți scoți banii.

Plus că, noile norme sunt cu mult diferite față de cele din momentul în care s-a licitat. Oamenii trebuie să învestească în toalete, în sisteme de curățenie, în debara pentru materiale.

Apele Române știu lucrul acesta. Din păcate au început un PUZ care nu s-a finalizat pentru că nu avut inspirația să facă unul pentru fiecare UAT și au gândit unul singur pentru tot litoralul Mării Negre. Există totuși probleme pe teren.

Toate UAT-urile sunt diferite. Dacă la Năvodari nu sunt probleme cu terenul, în alte părți există încă litigii, care au blocat acest PUZ.”, a declarat primarul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te