Singurul sat în care un leu mai are valoare. Ce se mai poate cumpăra în România cu acești bani

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 09.11.2023 - 09:21
Satul în care un leu mai are valoare. Ce se mai poate cumpăra în România cu acești bani Foto: Turnul Sfatului

Cu un leu, de exemplu, poți cumpăra un pahar cu must de mere, care este stors chiar în fața ta. Mustul de struguri, tot la pahar, costă trei lei. Cu patru lei poți cumpăra un kilogram de mere, pe care să le pui și în vitrină, iar cu cinci lei cumperi un kilogram de mere roșii.

SHARE

Cu un leu, de exemplu, poți cumpăra un pahar cu must de mere, care este stors chiar în fața ta. Mustul de struguri, tot la pahar, costă trei lei.

Cu patru lei poți cumpăra un kilogram de mere, pe care să le pui și în vitrină, iar cu cinci lei cumperi un kilogram de mere roșii.

Acum zece ani, Târgul de mere de la Sibiel își dădea întâlnire cu cei interesați de soiuri vechi de mere, în căminul cultural din localitate. 

Merele „din cele pe care nu le mai găsești prin magazine” erau principala atracție a evenimentului.

Satul în care un leu mai are valoare. Ce se mai poate cumpăra în România cu acești bani

Astăzi, târgul își aștepta mușterii pe toată ulița principală a satului alungit sub coastele munților Cindrel.

Tot merele autentice au rămas principalul „cârlig” al evenimentului, chiar dacă anul acesta nu a fost o recoltă bogată, scrie Turnul Sfatului.

„Dimpotrivă, am avut puține mere, foarte puține. Astea de le vedeți sunt toate care mi-au rămas. A fost în primăvară un îngheț și le-au cam prăpădit”, descrie un sătean din spatele a trei coșuri, unul cu mere roșii și două cu mere verzi.

Citește și: Importăm alimente, băuturi și tutun în valoare de un miliard de euro pe lună. Mărfurile ajung la noi

Însă, pe lângă mere, sătenii din Sibiel cinstesc amintirea strămoșilor (unul din sloganurile târgului) cu tot felul de produse: de la plăcinte cu mere sau cu pere și cu gutui, la șosete de lână sau macrameuri.

Totul într-o atmosferă calmă, al cărei idilic este sporit nespus de toamna neașteptat de caldă. Unii dintre localnici și-au deschis porțile, astfel încât musafirii să se poată odihni și șezând cu privirea către domoalele culmi din apropiere.

Satul în care un leu mai are valoare

În antiteză cu Oktoberfest-ul care se desfășoară zilele acestea în Sibiu, la Târgul de mere de la Sibiel prețurile par din alte vremuri.

Cu un leu, de exemplu, poți cumpăra un pahar cu must de mere, care este stors chiar în fața ta. 

Mustul de struguri, tot la pahar, costă trei lei. Cu patru lei poți cumpăra un kilogram de mere pe care să le pui și în vitrină, iar cu cinci lei cumperi un kilogram de mere roșii de pus în ramă.

Citește și: Până când vor primi românii bani de la stat pentru alimente. Vizate sunt 2,5 milioane de persoane

O bucată de plăcintă (fie de mere, fie de prune, fie de gutui și pere) costă cinci lei, cât este cerut și pentru o felie de pită cu unsoare și cu ceapă, în timp ce găluștele cu prune se vând cu trei lei.

Iar dacă vă plac băuturile alcoolice, de mai puneți cinci lei peste cei 15 pe care îi dați pentru un pahar de bere de 400 de ml la Oktoberfest, de la Sibiel puteți lua un litru de rachiu. Coniacul pregătit în casă costă 40 de lei litrul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te