SĂRBĂTOARE 15 IUNIE, cruce neagră. Ai sau nu voie să faci treabă mâine? Ce sfinți sunt pomeniți?

DE Florentina Enache | Actualizat: 14.06.2024 - 19:09
SĂRBĂTOARE 15 IUNIE, cruce neagră. Ai sau nu voie să faci treabă mâine? Ce sfinți sunt pomeniți?- Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Mâine, 15 iunie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Proroc Amos, Sfântul Mucenic Isihie și pe Fericiţii Ieronim şi Augustin. Mâine e sărbătoare cu cruce neagră.

SHARE

Mâine, 15 iunie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Proroc Amos, Sfântul Mucenic Isihie și pe Fericiţii Ieronim şi Augustin. Mâine e sărbătoare cu cruce neagră. Ce se întâmplă dacă lucrezi mâine?

Sfântul Proroc Amos

Sfântul Proroc Amos este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 15 iunie.

Prorocul Amos era păstor, de neam sărac, originar din Tecoa, nu departe de Betleem, locuinţă a păstorilor.

Este unul din prorocii mici ai Vechiului Testament. Activitatea sa de proroc a început-o după divizarea regatului Israel, în anul 930 î.Hr., în cele două regate succesoare ale acestuia, Regatul Iudeea şi Regatul Israel.

Citește și: Ce să faci neapărat duminica dimineața pentru a avea noroc. Să fie încă întuneric afară

Sfântul Proroc Amos a prorocit asupra neamurilor, care au săvârşit multe nedreptăţi şi fărădelegi şi mai ales asupra poporului israelit, care s-a îndepărtat de Dumnezeul Cel Viu şi Adevărat, nesocotind legile Lui.

„Sfântul Amos a proorocit, îngrozindu-i cu cele mai înfricoşate pedepse ale lui Dumnezeu, ce erau să vină nu numai asupra lui Israel, ci şi asupra părţilor celor dimprejur. [...]

Dar a proorocit mai ales asupra israelitenilor, că după cunoaşterea lui Dumnezeu, se depărtaseră de la El; pentru că Dumnezeu nu se mânie şi nu se răzbună atât de păcatele păgânilor, care nu-L ştiu pe El, pe cât de păcatele poporului care L-a cunoscut pe El şi s-a îndulcit de facerile Lui de bine", se arată în volumul „Vieţile Sfinţilor”, conform Agerpres.

Sfântul Mucenic Ishie

Sfântul Mucenic Ishie era un ostaş creştin ce făcea parte din legiunea armatei romane de la Dunăre, staţionată în oraşul Durostor din provincia Moesia Inferior.

Sfântul Ishie a pătimit împreună cu alţi cinci sfinţi mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian şi Iuliu veteranul, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Diocleţian (285-305).

Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei

A primit cununa muceniciei prin tăierea capului în ziua de 15 iunie, conform Agerpres.

Fericitul Augustin

Fericitul Augustin s-a născut la 13 noiembrie, 354, în Thagaste, în provincia africană Numidia, dintr-o familie nevoiaşă. Tatăl său nu era creştin şi s-a botezat numai pe patul de moarte, în schimb, mama sa, Monica, era credincioasă.

Tinereţea Fericitul Augustin şi-a petrecut-o cu totul în plăcerile oferite de lume. Mama sa, Sfânta Monica, plângea necontenit, rugându-se lui Dumnezeu pentru îndreptarea lui. Ca s-o îmbărbăteze, Sfântul Ambrozie îi spunea că nu poate să piară fiul atâtor lacrimi.

Dumnezeu a ascultat rugăciunile, iar Fericitul Augustin a auzit o voce de copil care l-a îndemnat să citească, pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu.

Deschizând Epistola către Romani (13, 12-14) şi citind, a găsit răspunsul Lui Dumnezeu la căutările sale, atunci s-a convertit.

Citește și: Un tânăr de 15 ani va fi făcut Sfânt. Ce a făcut de Papa Francisc a luat această dezicie

În anul 387, Augustin primeşte botezul din mâinile Sfântului Ambrozie, în noaptea de Paşti.

A fost hirotonit preot la Hipon, de episcopul Valeriu şi a început o ascultare grea, slujirea Bisericii, cu predicarea cuvântului. Peste cinci ani, a devenit episcop.

Fericitul Augustin a scris sute de scrisori, despre multe şi felurite lucruri şi mii de predici.

A murit la 28 august 430. Mormântul său se află în biserica Sfântul Petru din Pavia.

Ai sau nu voie să speli și să faci curat, atunci când e cruce neagră în calendar? 

Spre deosebire de sărbătorile notate cu cruce roșie, cele cu cruce neagră nu impun să nu se muncească, adică se poate spăla, coase, renova și face treabă în gospodărie.

Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune.

Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit.

Citește și: Ce trebuie să faci în ziua de joi pentru a avea noroc în dragoste. Românii respectă acest ritual

Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători”, a spus arhimandrit Petroniu Marin, potrivit doxologia.ro .

„Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii”, explică părintele protopop Marius-Cătălin Antohi, paroh al bisericii „Sfântul Ilie”, din Huşi, potrivit stiridinlume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te