Rusia va livra arme și elicoptere țărilor vecine cu Afganistanul

DE Daniel Toșa | 26.08.2021 - 13:32
Rusia va livra arme și elicoptere țărilor vecine cu Afganistanul/FOTO: Unsplash

Rusia a anunţat joi că portofoliul său de comenzi a crescut recent, prin cereri din partea unor ţări din Asia Centrală, cărora le va furniza armament şi elicoptere pe fondul temerilor legate de victoria talibanilor în Afganistan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

SHARE

„Lucrăm deja la un număr de comenzi din partea unor ţări din regiune privind furnizarea de elicoptere ruseşti, arme de calibru mic şi sisteme moderne de protecţie a frontierelor”, a declarat Aleksandr Miheiev, directorul general al Rosoboronexport, societatea responsabilă cu exportul de armament în Rusia, pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Ţările din Asia Centrală, în special Uzbekistan şi Tadjikistan, care se învecinează cu Afganistanul şi care s-au confruntat cu atacuri jihadiste în anii 1990 şi 2000, exprimă temeri după revenirea talibanilor la putere.

Citește și: Americanii, față în față cu „clonele” talibane, care poartă echipament USA, la aeroportul din Kabul

Moscova, care consideră Asia Centrală ca făcând parte din zona sa de influenţă şi dispune de baze militare în regiune, se teme de eventuale incursiuni ale jihadiştilor afgani, inclusiv „combatanţi deghizaţi în refugiaţi” pe teritoriul rus. Avântul traficului de opiu şi heroină este o altă sursă de îngrijorare a ţărilor.

Rusia a adoptat o atitudine conciliantă faţă de talibani, recunoscându-le victoria şi invitând la un „dialog naţional” pentru a forma un guvern reprezentativ.

Cu toate acestea, după manevre militare comune desfăşurate de Rusia în Uzbekistan şi în Tadjikistan, noi exerciţii sunt preconizate pentru 7-9 septembrie în Kârgâzstan între statele membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB, acronim în limba rusă), o alianţă militară condusă de Moscova.

Citește și: Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

Aceste manevre vor avea ca scop antrenamente pentru „distrugerea grupurilor armate ilegale care au invadat teritoriul unui stat membru al ODKB” ( Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan), potrivit unui purtător de cuvânt al acestei alianţe de securitate regională, citat de Interfax.

Talibanii au asigurat că nu ameninţă alte ţări din Asia Centrală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.