Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației din Spania, Elma Saiz, a subliniat că „datele reflectă rolul esențial al lucrătorilor străini în crearea de locuri de muncă, soliditatea sistemului nostru de securitate socială și creșterea economică a țării noastre”.
Citește și: 12 români, răniți în Spania, după ce casa în care se aflau s-a prăbușit peste ei. 7 sunt copii
Securitatea Socială a înregistrat 2.976.074 de contribuabili străini în luna martie, arată rapoartele
Din cele 455.679 de locuri de muncă nou create în ultimul an, 187.086 corespund străinilor.
Citește și: De ce nu mai merită să migrezi în Spania. Românii aleg să se întoarcă acasă pe capete. Fenomen unic
Românii sunt cea mai mare comunitate din UE care muncește în Spania. Guvernul se înclină în fața lor
Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, Elma Saiz, a apreciat datele ca fiind „cea mai bună reflectare a rolului cheie al lucrătorilor străini în crearea de locuri de muncă, a puterii securității noastre sociale și a creșterii economice a țării noastre. Nu numai că sunt esențiali în sectoare strategice, dar câștigă tot mai mult teren în activități cu valoare adăugată ridicată, grație contribuției lor”.
Ministrul Saiz a subliniat, de asemenea, că „mai mult de patru din zece noi locuri de muncă create au fost ocupate de persoane care au ales Spania ca loc de muncă”
Activități cu valoare adăugată ridicată opcupate de străini în Spania
În ultimii șapte ani, prezența lucrătorilor străini a crescut în sectoare productive mai specializate, precum IT și comunicațiile, care au înregistrat o creștere de 5,7%, și activitățile profesionale, științifice și tehnice (+3,4%).
În ceea ce privește sectoarele, în ultimele 12 luni, contribuțiile străinilor în cadrul regimului general au crescut cu aproximativ 6,7%, iar cinci sectoare au înregistrat creșteri de aproximativ 9%. După cum s-a menționat deja, sectorul transporturilor și depozitării se află în fruntea contribuțiilor străinilor, cu 25,6% mai mult, urmat de sectorul aprovizionării cu apă (+10,6%), activitățile administrative (+9,5%), industria prelucrătoare (+9,2%), activitățile de sănătate (+9,2%) și construcțiile (+8,8%).
Românii, cei mai prezenți din UE
Dintre toate naționalitățile, Marocul se află în fruntea listei țărilor cu cel mai mare număr de contribuabili, urmat de România, Columbia, Italia, Venezuela și China.
În cifrele din martie, din numărul total de contribuabili din alte țări, aproape 1,7 milioane sunt bărbați și aproape 1,3 milioane sunt femei - o cifră care a crescut cu 43,1% față de perioada anterioară pandemiei (decembrie 2019).
Printre alte naționalități, se înregistrează 74 665 de contribuabili din Ucraina, cu 27 087 mai mulți decât în februarie 2022, înainte de începerea războiului, ceea ce reprezintă o creștere de 60 %.