Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Aruncăm milioane de tone de mâncare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.05.2024 - 09:01
Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Aruncăm milioane de tone de mâncare - Foto: Profimedia images

Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Perioada sărbătorilor în România este marcată nu doar de momente speciale petrecute în familie, ci și de cumpărături excesive și mese bogate, care adesea duc la risipă alimentară considerabilă.

SHARE

În perioada sărbătorilor, cumpărăm foarte mult și nu acordăm întotdeauna atenție termenului de valabilitate al produselor. Înaintea zilelor de sărbătoare, românii iau "cu asalt" magazinele în căutarea promoțiilor de tip cumperi 2 produse și primești încă una gratis, fără să țină seama că astfel de produse au adesea un termen de valabilitate foarte scăzut.

Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Aruncăm milioane de tone de mâncare

Mai mult, românii au tendința de a pregăti mai multe preparate pe care să le pună pe masă în perioada sărbătorilor, chiar dacă au sau nu invitați care să consume aceste alimente, însă de cele mai multe ori, platouri întregi de salate de beauf, cozonaci, fripturi făcute la cuptor sau pe grătar sau oale cu supe și ciorbe ajung la gunoi.

Conform statisticilor, peste 2,5 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în țara noastră în fiecare an, iar aproximativ 20% din acestea reprezintă mâncare gătită, urmată de fructe, legume și pâine.

Obiceiul de a face cumpărături impulsiv și excesiv în timpul sărbătorilor contribuie semnificativ la această risipă.

Citește și: Cât de sănătoase sunt de fapt ouăle? Cât de mult pot fi păstrate în frigider după Paște?

"Dacă ne uităm pe Eurostat, suntem campioni și la risipă alimentară, dar suntem campioni și din punct de vedere al stării proaste de viață, al unei calități a vieții foarte slabe.

Citește și: Medic: Sărbătoarea sufletului, transformată în sărbătoarea burții. Cât e sănătos să mănânci?

Din păcate, conform statisticilor europene și naționale, aruncăm o cantitate semnificativă de alimente, mai ales în rândul celor cu venituri mai mici, care alocă o parte considerabilă din buget pentru hrană. Din aceste cheltuieli, aproximativ 25% ajunge la gunoi", spune Sorin Mierlea, președintele Infocons, potrivit B1TV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te