sâmbătă 06 septembrie
EUR 5.0787 USD 4.3463
Abonează-te
Newsweek România

Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Aruncăm milioane de tone de mâncare

Data publicării: 06.05.2024 • 07:42 Data actualizării: 06.05.2024 • 09:01
Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Aruncăm milioane de tone de mâncare - Foto: Profimedia images
Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Aruncăm milioane de tone de mâncare - Foto: Profimedia images

Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Perioada sărbătorilor în România este marcată nu doar de momente speciale petrecute în familie, ci și de cumpărături excesive și mese bogate, care adesea duc la risipă alimentară considerabilă.

În perioada sărbătorilor, cumpărăm foarte mult și nu acordăm întotdeauna atenție termenului de valabilitate al produselor. Înaintea zilelor de sărbătoare, românii iau "cu asalt" magazinele în căutarea promoțiilor de tip cumperi 2 produse și primești încă una gratis, fără să țină seama că astfel de produse au adesea un termen de valabilitate foarte scăzut.

Românii, "campioni" la risipa alimentară, mai ales de sărbători. Aruncăm milioane de tone de mâncare

Mai mult, românii au tendința de a pregăti mai multe preparate pe care să le pună pe masă în perioada sărbătorilor, chiar dacă au sau nu invitați care să consume aceste alimente, însă de cele mai multe ori, platouri întregi de salate de beauf, cozonaci, fripturi făcute la cuptor sau pe grătar sau oale cu supe și ciorbe ajung la gunoi.

Conform statisticilor, peste 2,5 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în țara noastră în fiecare an, iar aproximativ 20% din acestea reprezintă mâncare gătită, urmată de fructe, legume și pâine.

Obiceiul de a face cumpărături impulsiv și excesiv în timpul sărbătorilor contribuie semnificativ la această risipă.

Citește și: Cât de sănătoase sunt de fapt ouăle? Cât de mult pot fi păstrate în frigider după Paște?

"Dacă ne uităm pe Eurostat, suntem campioni și la risipă alimentară, dar suntem campioni și din punct de vedere al stării proaste de viață, al unei calități a vieții foarte slabe.

Citește și: Medic: Sărbătoarea sufletului, transformată în sărbătoarea burții. Cât e sănătos să mănânci?

Din păcate, conform statisticilor europene și naționale, aruncăm o cantitate semnificativă de alimente, mai ales în rândul celor cu venituri mai mici, care alocă o parte considerabilă din buget pentru hrană. Din aceste cheltuieli, aproximativ 25% ajunge la gunoi", spune Sorin Mierlea, președintele Infocons, potrivit B1TV.

Mai multe articole din secțiunea Actualitate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră