În Liechtenstein e cea mai mare putere de cumpărare pe cap de locuitor – 64.629 euro. La polul opus e Ucraina – doar 1.892 de euro, arată un studiu GfK Purchasing Power pentru Europa, citat de Agerpres.
În studiu au fost incluse 42 de țări, 16 dintre ele fiind peste media europeană de 15.055 euro. Printre țările sub medie se numără România, dar Spania, care are o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 14.709 euro.
Pe primele locuri în top sunt Liechtenstein (64.629 euro), Elveția (40.739) și Luxemburg (35.096 de euro). La polul opus sunt Ucraina, Kosovo și Republica Moldova.
Citește și: Putin invocă „un genocid în estul Ucrainei”, semn că pregătește invazia
În total, europenii au la dispoziţie circa 10,2 trilioane de euro de cheltuit anul acesta.
România se află pe locul 31 din 42, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 7.453 euro. Studiul face referire și la decalajul puternic între bogaţi şi săraci.
Bucureștiul este lider cu o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor cu aproape 86% peste media naţională, dar cu 8% sub media europeană, scrie B1TV.
Citește și: Un interlop care trăiește din pensia bunicii a amenințat timp de 4 minute un polițist într-un live
La polul opus, în Vaslui venitul net disponibil reprezintă aproximativ 56% din media naţională şi puţin sub 28% din media europeană.
În top 10, toate județele au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor semnificativ peste media naţională. Sibiul și Brașovul au trecut în acest an pe locurile cinci şi şase, în timp ce Alba a depășit Prahova și a ajuns pe locul nouă.