România, văzută din Silicon Valley

DE Mihai Duță | Actualizat: 14.12.2018 - 08:16
George Haber

George Haber, cel mai renumit român din Silicon Valley, se simte inspirat de oamenii pe care-i întâlnește de fiecare dată când revine în țară.

SHARE

Omul care a contribuit substanțial la invenția DVD-ului spune că s-a născut cu un „defect“ genetic, acela de a fi impresionat și de a se îndrăgosti de lucrurile ieșite din comun. 

„Totul vine de la dragostea de artă, dar și din familie. Mama mea are o poveste tristă dar care te și inspiră. Ea a supraviețuit la Auschwitz într-un lagăr de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și împreună cu o soră de-a ei, au fost printre puținele din familie care s-au întors în viață. Și, când am întrebat-o pe mama mea «cum de ai supraviețuit tu față de ceilalți?» mi-a răspuns «eu întotdeauna zâmbeam, orice rău îmi făceau, zâmbeam, găseam acel moment care să mă inspire» . Probabil am moștenit și eu asta de la ea. Slavă Domnului, eu nu am ajuns la Auschwitz, dar, în orice moment din viață când a devenit greu, am înțeles că, dacă eu zâmbesc și văd ceva interesant sau potențial bun în acel moment greu, e o oportunitate. Și uite așa am trecut de la mici chestii de inspirație, la lucruri mai mari, la a crea companii și valoare“, explică George Haber.

Despre plecarea lui din România spune că „a  fost de fapt o prostie că am plecat și, în același timp, a fost cel mai important pas în viața mea, fără de care probabil nu ajungeam să fac nimic“. 

A cântat cu Adrian Pintea

Apoi își aduce aminte de discoteca pe care o avea în timpul liceului: „eram rebel, cântam la chitară împreună cu Adrian Pintea, care îmi era prieten de copilărie. După care Adrian s-a mutat la Bucureșți, eu am rămas la Oradea, de cântat nu prea puteam fiindcă eram luat în vizor de Miliție, așa că m-am gândit că e timpul să plec în lume. În capul meu era că o să ajung în Israel cu chitara și o să mă aștepte cineva cu flori și cu steaguri. Doar că în momentul în care am coborât din avion, am devenit, dintr-un băiat bine văzut și care trăia bine, un nimeni“.  

Nu știa limba, nu înțelegea cultura, totul a fost un mare șoc. Dar s-a înscris la facultate, a învățat electronica și a început să facă echipamente pentru discoteci. „M-am îndrăgostit astfel de a învăța, de a descoperi lucruri noi și de a le pune  în aplicare într-un business, din care să poți să trăiești și să creezi valoare și pentru alții“, spune George Haber.

Multiculturalismul, principalul atu al României

El crede că România se află la o răscruce de drumuri de multă vreme și își caută încă identitatea ca țară. „Modul meu de a vedea lucrurile este că în orice greutate, în orice răscruce, în orice decizie, există oportunități infinite. Și poate natura mea de a fi este una optimistă, de a vedea potențialul în orice dificultate. Ăsta e de fapt avantajul dezavantajelor. Pentru România înseamnă că toate lucrurile prin care am trecut ca țară, sunt de fapt pași cărora le-am supraviețuit. Învățăm numai din eșecuri, din greșeli, foarte rar din lucruri care ne-au mers bine. Iar succesul vine din toate eșecurile anterioare, din ambiția noastră și din incăpățânarea de a nu ne preda“, spune Haber. 

El vede un mare avantaj în multiculturalismul din România: „Suntem o adunătură de toate neamurile posibile care au trecut prin țară, iar asta contribuie la diversitatea noastră. Gândim diferit, findcă am absorbit din toate părțile. Trebuie doar să învățăm să luăm ce este cel mai bun din tot ce avem. Și avem mult mai mult de oferit decât orice altă țară europeană și decât orice altă țară globală, care a trăit într-o unicultură“. 

El dă exemplul Israelului și face o comparație cu ce se întâmplă în unele țări occidentale: „În ’75 am ajuns în Israel, exact țara cu o oportunitate enormă, fiindcă toate neamurile, care au venit aici din alte țări, au adus propriile obiceiuri. Evreii români au adus preparate culinare și un anumit mod de a gândi.  Evreii ruși au adus cultura rusească, evreii din Algeria au adus modul de a gândi arăbesc. S-a creat astfel un amalgam de multiculturalism și o necesitate de a supraviețui într-un anturaj în care toți vecinii te urăsc. Este exact ce s-a întâmplat cu România, suntem sigurii latini în zona asta “. 

George Haber este convins că inovația vine din necesitate, din curiozitate și din experiment, nu dintr-o viață în care totul este perfect.  

Ceea ce este foarte important este să nu cădem în dezastrul de a ne separa, de a fi divizați. Suntem la 100 de ani de reunificare, împreună suntem mai tari,  mai buni, să nu ne lăsăm din nou trași în «celălalt e altfel, eu nu aparțin de el». Trebuie să acceptăm că fiecare om este un pic diferit și această diferență de a gândi, de a fi, de a trăi, e un avantaj. A asculta pe cineva cu o opinie opusă și a încerca să înțelegi opinia lui, este o necesitate. Nimeni nu e perfect și învățăm numai din dialog, din a asculta alte opinii, poate te inspiră celălalt sau poate îl inspiri tu pe el. Și dialog civilizat, nu cu țipete, cu bătăi, cu palme“, mai spune George Haber.

Omul de afaceri a participat la summit-ul RePatriot de la Alba Iulia și a fost impresionat de frumusețea orașului și de calitatea invitaților.

„Sunt foarte fericit că am venit, este extraordinar să fii  printre oameni deștepți și să discuți. M-a inspirat să văd cât de mulți români gândesc la fel și că împreună avem forța să facem lucruri extraordinare. Ceea ce m-a inspirat a fost discuția despre cum să creem o societate civilă nouă, de reînnoire a României, un fel de «România 2.0». 

Avem colțuri de natură extraordinară, avem oameni deștepți, avem high-tech. Toate acestea intersectate cu noua revoluție numită «Machine Learning» aduc niște oportunitati în care eu cred că România poate să devină lider global, nu doar să facem «outsourcing», ci să fim noi «outsourceri», să lucreze alte țări pentru noi“. 

În opinia lui George Haber, subestimarea este principala barieră care ne împiedică să profităm de oportunitățile care ni se oferă.

„Trebuie să începem să ne apreciem pentru cine suntem, pentru talentul pe care îl avem. Modestia poate fi uneori distrugătoare. Trebuie să înțelegem că suntem super valoroși, că avem niște atuuri pe care alții nu le au și să cerem să fim plătiți pentru aceste atuuri la prețul real.  Este extraordinar ce fac astăzi
Uipath sau  Endav. Companii globale care cuceresc lumea, nu doar îi atrag pe alții prin faptul că le oferă outsourcing mai ieftin.  Suntem buni, trebuie să fim mai bine plătiți pentru valoarea pe care o aducem pieței globale de IT“, crede Haber.

„MachiLearning“, noua provocare

Acum are o nouă provocare: Întrebarea care mă obsedează zilele acestea este ce înseamnă pentru umanitate Machine Learning? Ce înseamnă pentru noi toți faptul că un computer va ajunge să facă treabă mult mai bună și mai eficientă decât cel mai bun expert din lume?  Și asta
fiindcă acel «Machine Learning» coagulează expertiza tuturor experților și găsește singur niște soluții la care niciunul dintre noi nu s-a gândit. Cum va afecta treaba asta omenirea? Ca orice om normal, prima și prima dată mă gândesc la mine și la familia mea, după aceea la familia mai extinsă, apoi la cercul de prieteni și țara în care m-am născut și în care am trăit, iar apoi la tot ce se întâmplă global. 

Este fascinant cum putem face România să devină țara după care se uită toți,  pentru modul în care am implementat noi «Machine Learning», de exemplu, în agricultură. Sunt sate golite, există terenuri, hai să punem acolo niște roboței. Din treaba asta se poate face un business real care este global și care, din necesitate, l-am face noi înaintea altora“. 

Carieră

George T. Haber s-a născut în 1954 la Oradea, acolo unde a și pus pe picioare prima discotecă din oraș pe când se afla în liceu. La începutul anilor ’80 a emigrat în Israel împreună cu familia. În 1988 a terminat facultatea de Electronică Technion din Haifa și a plecat în California să lucreze în Silicon Valley.

După câțiva ani de lucru la Daisy Systems, Sun Microsystems și SGI, a început prima sa afacere, compania CompCore Multimedia, care a dezvoltat tehnologia rulării de filme pe computer şi care a evoluat în așa-numitul standard DVD.

La sfârșitul anilor ’90, compania a fost cumpărată de Zoran, un important furnizor de tehnologie pentru divertismentul digital, cu 80 milioane de dolari, George Haber deținând atunci 40% din acțiuni.

A doua afacere înființată a fost GigaPixel, pe care a început-o cu șase milioane de dolari, obținuți de partenerii de la Silicon Graphics (SGI). Și această companie a vândut-o, pentru 180 milioane dolari companiei 3DFx, preluată apoi de Nvidia. Românul avea 30% din acțiuni.

Apoi a urmat un nou start-up, Mobilygen, pe care l-a vândut după numai cinci ani de activitate, în octombrie 2008, pentru 33 milioane dolari.  

George Haber, a cărei avere a fost estimată la 100 de milioane de dolari, este managing partner al Cresta Fund şi fondator al Crestatech, compania din spatele tehnologiei TV Smart Tuner.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te