România trece la ora de vară. Când se dă ora înainte și de ce facem acest lucru?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.03.2024 - 16:41
Când se dă ora înainte și de ce facem acest lucru Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Când se dă ora înainte și de ce facem acest lucru Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
ora 3 devine ora 4 Foto: Freepik.com
ora 3 devine ora 4 Foto: Freepik.com

România trece în curând de la ora de iarnă la ora de vară. Astfel, ora 03.00 devine ora 04.00. Este semn că zilele devin mai luni și nopțile din ce în ce mai scurte. Sunt însă mai multe țări de pe glob care au renunțat la schimbarea orei.

SHARE

Românii trec la ora de vară duminică, 31 martie, când ora 03:00 devine ora 04:00. Astfel, ultima zi a lunii martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24. Vom avea astfel mai puțin timp de somn pentru acea noapte. 

Schimbarea orei este planificată întotdeauna în weekend, în timpul nopții, pentru a minimiza impactul asupra rutinei zilnice și a activităților esențiale.

Ora de vară va fi în vigoare până pe 27 octombrie, când se va reveni la ora standard. 

România trece la ora de vară. Când se dă ora înainte și de ce  facem acest lucru?

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.

Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit www.astro-urseanu.ro.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art. 1 se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Citește și: Parlamentul European vrea să renunțe la ora de vară din 2024. Ce se va întâmpla în România

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Anunțul oficial în acest sens prevedea că ziua de 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de 30 aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții.

SUA au pus in practica regulile cu doua ore exacte in luna martie 1918, in timpul Primului Razboi Mondial. Aceasta a fost adoptată ca o măsură temporară de razboi, destinată redirecționării unor cantități mai mari de carbune pentru armată, în detrimentul  utilizatorilor casnici, menținând locuințele nelocuite mai mult timp și reducând astfel nevoile de încalzire și iluminare.

Puterile Antantei (bloc politico- militar format din  Franța, Imperiul Britanic și Imperiul Rus) au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917, conform datelor de pe wikipedia.

În prezent 70 de țări au introdus ora de vară. Acest sistem nu este însă folosit în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. De asemenea,  Japonia și China, nu au oră de vară.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Acum câțiva ani, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă.

Citește și? Ce schimbări se produc în organism după trecerea la ora de vară

În ultimii zece ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Rusia, Samoa, Siria, Turcia, Turcia, Uruguay și cea mai mare parte a Mexicului au pus capăt acestei practici, potrivit Pew Research Center.

Ce se întâmplă cu noi când trecem la ora de vară

Trecerea la ora de vară poate avea efecte negative asupra psihicului în rândul persoanelor care au nevoie de o anumită perioadă de acomodare.  Experții spun că este nevoie de circa o săptămână, pentru acomodarea la noul sistem orar.

Citește și: Care este țara care nu va mai trece la ora de iarnă. Iată care este motivul deciziei

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale. Mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te