Parlamentul European vrea să renunțe la ora de vară din 2024. Ce se va întâmpla în România

DE Alexandra Lupascu | 18.02.2024 - 18:55
Parlamentul European vrea să renunțe la ora de vară din 2024. Ce se va întâmpla în România Foto: Pexels(fotografie cu caracter ilustrativ)

Schimbarea orei devine un eveniment obișnuit pentru români, deoarece în fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, ceasurile sunt date cu o oră înainte pentru a marca trecerea la ora de vară.

SHARE

De la introducerea acestei măsuri în 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie, respectând aceeași regulă ca și celelalte țări europene.

Specialiștii atrag atenția că adaptarea la ora de vară poate dura aproximativ o săptămână, deoarece este necesar să ne trezim cu o oră mai devreme decât suntem obișnuiți. Pentru cei cu anumite probleme de sănătate, ajustarea ritmului biologic poate fi mai dificilă.

În 2024, românii sunt așteptați să treacă la ora de vară duminică, 31 martie, când ora 03:00 devine ora 04:00. Acest ajust este esențial de reținut, deoarece ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore în loc de 24, determinând astfel o reducere a timpului de odihnă pentru acea noapte, scrie RTV.

Parlamentul European vrea să renunțe la ora de vară din 2024. Ce se va întâmpla în România

Ora de vară va fi în vigoare până în ultima duminică din octombrie, când se va reveni la ora standard. Astfel, pe data de 27 octombrie 2024, ora 04:00 va deveni din nou ora 03:00, marcând sfârșitul perioadei de vară.

Citește și: VREME severă în mai multe județe din țară: Vântul va atinge și 100 km/h

Schimbarea orei este planificată întotdeauna în weekend, în timpul nopții, pentru a minimiza impactul asupra rutinei zilnice și a activităților esențiale. Așadar, românii sunt încurajați să-și pregătească ceasurile pentru a se adapta la noile ore și pentru a profita de beneficiile luminii naturale pe parcursul sezonului de vară.

Parlamentul european susţine propunerea privind renunţarea la schimbarea orei de vară

Dezbaterile privind ora de vară și impactul său asupra vieții cotidiene și sănătății continuă să fie în centrul atenției în Uniunea Europeană. În ultimii ani, Parlamentul European a susținut propunerea de a renunța la schimbarea orei de vară, inițial fixată pentru 2019, ulterior amânată pentru 2021, dar rîmasă şi astăzi subiect de discuție.

Citește și: Vreme de luna mai în București. Ce temperaturi sunt afară deși este încă iarnă

Practic, statele membre trebuie să notifice dacă doresc să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă. Cu toate acestea, până în prezent, decizia rămâne în sfera de dezbatere.

În februarie 2018, în urma unor inițiative cetățenești, PE a solicitat Comisiei Europene să evalueze directiva referitoare la schimbarea sezonieră a orei și să propună modificări dacă este necesar.

Evaluarea a strâns un număr semnificativ de răspunsuri, majoritatea în favoarea renunțării la schimbările orare, ceea ce a determinat CE să facă o propunere în acest sens.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te