Bulgaria a luat fața României și va adopta moneda euro în 2025. Cât mai așteaptă românii?

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.03.2024 - 09:23
Bulgaria a luat față României și va adopta moneda euro în 2025. Cât mai așteaptă românii? - Foto: Pexels

Bulgaria a luat față României și va adopta moneda euro în 2025. Cât mai așteaptă românii? Un răspuns clar nu poate fi dat, dar nu trebuie să ne facem speranțe că se va întâmpla înainte de anul 2028.

SHARE

Bulgaria a anunțat că va trece anul viitor la euro. Cine trece prin Bulgaria va plăti în Euro. În România nu există o dată certă.

Citește și: Se schimbă banii în Europa. Când vor intra în circulație noile bancnote euro. Un nou design

Ministerul de Finanțe bulgar a publicat spre consultare publică un proiect de lege privind introducerea monedei euro în Bulgaria.

De la data intrării în zona euro, toate băncile și alți prestatori de servicii de plată vor converti în euro, o singură dată, toate soldurile în leva din conturile clienților lor, fără taxe și comisioane.

Bulgaria a luat față României și va adopta moneda euro în 2025. Cât mai așteaptă românii?

Perioada de tranziție preconizată, în timpul căreia se pot utiliza atât leva cât și euro pentru plăți, este scurtă - o lună.

Citește și: Monedele de 1 € pot fi adevărate comori. Unele valorează între 400 € și 720.000 €

De la data introducerii monedei euro în Bulgaria, toate conturile bancare vor fi convertite automat și gratuit la cursul oficial de schimb al leului față de euro.

Din aceeași zi, titularii de conturi vor putea retrage doar euro din conturile lor, iar toate salariile, beneficiile, indemnizațiile și pensiile vor fi plătite în euro. Perioada de tranziție, în care comercianții vor trebui să afișeze prețurile atât în leva, cât și în euro, va fi de aproximativ un an și jumătate - cu puțin timp înainte și 12 luni după trecerea la moneda euro. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege privind introducerea monedei euro în Bulgaria, publicat de Ministerul de Finanțe.

Același lucru se va întâmpla și în România când se va trece la moneda euro. cursul la care va fi adoptat euro rămâne 1,95583

Acesta este, de asemenea, ultimul act legislativ pe care îl adoptă o țară înainte de a adera la moneda unică europeană și, în esență, descrie în detaliu trecerea la moneda euro. 

Bulgarii spun că vor trece la euro în 2025.

Cum va avea loc conversia de la leu la euro în România

România nu are o dată clară pentru trecerea la euro. Potrivit unui doc ument numit „Foaia de parcurs adecvate realităților economice și sociale post pandemice”, cel mai bun optimkist scenariu este 2028.

„După aderarea la Uniunea Europeană, adoptarea monedei euro reprezintă proiectul strategic de țară al României pe termen mediu. Este necesar ca documentele strategice fundamentate și agreate în anul 2019 de către toate instituțiile implicate (Planul național de adoptare a monedei euro și Raportul de fundamentare a acestui plan) să fie updatate conform unei noi Foi de parcurs adecvate realităților economice și sociale post pandemice”, se arată în Program de guvernare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te