România nu e în primele 50 de țări unde e bine să trăiești. Ungaria stă mai bine, Topul complet

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.09.2024 - 17:31
România nu e în primele 50 de țări unde e bine să trăiești. Ungaria stă mai bine, Bulgaria mai prost - Foto: Profimedia Images
România nu e în primele 50 de țări unde e bine să trăiești. Ungaria stă mai bine, Bulgaria mai prost - Foto: Profimedia Images

România nu e în primele 50 de țări unde e bine să trăiești. Ungaria are un standard de viață mai bun. Bulgaria are un standard de viață mai prost.

SHARE

Anii 2020 au adus un grad de haos nemaiîntâlnit în ultimele decenii. Nivelul de trai a scăzut.

Citește și: Război Ucraina - Rusia. 6 țări pot organiza negocieri de pace inclusiv Ungaria. De ce nu și România?

O pandemie a fost urmată de un război la scară largă în Europa; ambele au dus la creșterea prețurilor la alimente și combustibil.

Fenomenele meteorologice extreme au arătat că schimbările climatice încep să aibă efect. Expresia „vremuri fără precedent” a sunat curând uzată și goală.

România nu e în primele 50 de țări unde e bine să trăiești. Ungaria stă mai bine, Bulgaria mai prost

Toate acestea au afectat nivelul de trai la nivel mondial. O măsură a acestui fapt, Indicele dezvoltării umane (IDH) al ONU, a scăzut în 2020 pentru prima dată de la lansarea sa în 1990.

Citește și: VREMEA Budapesta, „înghițită” de ape. Dunărea ajunge la 6 metri. Ce se va întâmpla în România?

Clasamentul e AICI

Acesta a scăzut din nou în 2021. IDH este una dintre cele mai utilizate măsuri ale dezvoltării țărilor, după PIB. Acesta măsoară progresul în ceea ce privește rezultatele societale, inclusiv speranța de viață la naștere, numărul mediu și așteptat de ani de școlarizare și venitul național brut pe persoană.

 Cele mai recente cifre, publicate la 13 martie, arată că IDH global este din nou în creștere, dar progresele au fost lente și inegale. Tabelul nostru de mai jos arată cum se compară cele 194 de țări monitorizate de ONU.

România e află abia pe pozițaia 53-a în topul țărilor unde e bine să trăiești. Ungaria este în față, pe 47, în timp ce Bulgaria se află mai jos pe 70.

Elveția a ocupat primul loc în clasament pentru al doilea an consecutiv.

Ce standard de viață are România? Dar Ungaria?

Scorul său general este stimulat de veniturile ridicate și de speranța de viață lungă. Alte țări din Europa de Vest au unele dintre cele mai mari scoruri. Unele părți ale Asiei au, de asemenea, rezultate bune, cu Hong Kong și Singapore în top zece. În alte părți, situația este mai sumbră: țări precum Peru, Columbia, Libia și Liban au făcut puține progrese din 2019.

Nivelul de trai din Ucraina și Rusia a scăzut, de asemenea: țările au coborât cu 23 și, respectiv, patru locuri între 2021 și 2022. Yemenul devastat de război, Belize, săracă și îndatorată, și Micronezia, o țară insulară care riscă să fie înghițită de creșterea nivelului mărilor, au atins toate vârful în 2010 și au scăzut în fiecare an de atunci.

Clasamentul e AICI

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te