Misiunile permanente ale României, respectiv UK la NATO, împreună cu misiunea permanentă a Statelor Unite ale Americii, au realizat, miercuri, un demers comun la nivelul Alianţei, în acest caz.
Astfel, celelalte state aliate au fost informate în mod formal despre atacul asupra vasului „Mercer Street", în urma căruia au fost ucişi un cetăţean român şi un cetăţean britanic, precum şi despre evoluţiile relevante în legătură cu acest incident.
Totodată, cele trei state şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de atacuri „reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale, libertatea de navigaţie fiind garantată de dreptul internaţional", arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.
Citește și
România se implică în războiul Iranului cu Occidentul, cere solidaritatea UE în cazul Mercer Street
Israel: doi comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei, capii atacului asupra petrolierului Mercer Street
Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, se află în continuare în contact cu autorităţile locale, cu misiunile partenerilor României şi cu compania care administrează nava „Mercer Street", acordând asistenţă consulară la faţa locului şi întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat.
Marţi, Uniunea Europeană şi NATO au condamnat atacul comis joi asupra petrolierului „Mercer Street" în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul şi Regatul Unit l-au atribuit Iranului, dar Comisia Europeană a cerut „evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune”.
Petrolierul „Mercer Street", în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. AGERPRES