România în Schengen. Premierul Marcel Ciolacu spune că toate formalitățile privind aderarea României la Schengen ar urma să fie finalizate până la finele lui 2024, iar aplicarea efectivă ar putea începe în martie 2025, odată cu ridicarea controalelor la frontierele terestre ale Uniunii Europene.
România în Schengen. Austria, gata să deshidă porțile Europei. Luna în care vom circula liber în UE
În cadrul unei ședințe de Guvern, Ciolacu a menționat că, după reuniunea COREPER, din 13 decembrie, care va preceda Consiliul JAI, se așteaptă o decizie favorabilă.
„Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian... Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni.
De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen", a susţinut Marcel Ciolacu.
Deschiderea Austriei pentru aderarea României și Bulgariei
Austria a semnalat recent o deschidere mai mare față de aderarea României și Bulgariei la Schengen, cu condiția unor progrese suplimentare în securizarea frontierelor externe ale UE.
Citește și: România, tot mai aproape de Schengen. Austria schimbă placa. Karner: Mergem pe drumul cel bun, dar...
O întâlnire esențială între miniștrii de interne ai celor trei țări, România, Bulgaria și Austria, este programată pentru 22 noiembrie la Budapesta, unde vor discuta despre condițiile necesare pentru ridicarea veto-ului austriac.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a confirmat participarea la reuniune, subliniind că, deși au fost făcute progrese în protecția frontierelor externe ale UE, nu s-a atins încă obiectivul final.
„Mergem pe drumul cel bun, dar nu am atins încă obiectivul”, a spus Karner.
Datele statistice recente prezentate de autoritățile austriece arată o scădere semnificativă a trecerilor ilegale prin România și Bulgaria - cu 46% în cazul Bulgariei și 10% în cazul României față de anul precedent. Aceste îmbunătățiri ar putea influența decizia finală a Austriei.
Citește și: România în Schengen. Comisarul Austriei pentru migrație din PE schimbă „Nein” în „JA”. Cine decide?
Sprijinul pentru aderare din partea lui Magnus Brunner
O altă schimbare importantă vine din partea lui Magnus Brunner, comisatul european al Austriei pentru migrație, care și-a exprimat sprijinul total pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen.
În cadrul audierilor, Brunner a subliniat că, „dacă România și Bulgaria continuă să îndeplinească toate condițiile”, Consiliul ar trebui să elimine controalele la frontierele interne.
Aceste afirmații oferă speranțe pentru o rezoluție favorabilă, mai ales în perspectiva reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, programată pe 12 decembrie, când ar putea fi luată decizia finală.