România, în pericol să nu mai adere la Schengen. O țară din UE se opune: ce ne recomandă să facem

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.12.2023 - 18:48
România, în pericol să nu mai adere la Schengen. O țară din UE se opune: ce ne recomandă să facem - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Aderarea României la spațiul Schengen este în pericol. O țară din UE se opune: ce ne recomandă să facem.

SHARE

Ministerul Afacerilor Externe din România ar trebui să clarifice foarte rapid poziţia oficială a Belgiei în ceea ce priveşte aderarea României la zona de liberă circulaţie, a declarat marţi eurodeputatul Victor Negrescu, după ce secretarul de stat belgian pentru migraţie şi azil, Nicole de Moor, a părut să condiţioneze extinderea viitoare a Schengen de reformarea sistemului.

"Au fost contacte succesive între România şi Belgia şi, din toate acele contacte, ni s-au dat garanţii ferme că acest stat sprijină ţara noastră. Sper să fie doar o poziţie personală, însă trebuie să clarificăm rapid acest lucru şi trebuie să clarificăm poziţiile tuturor statelor membre în perspectiva unui eventual vot privind aderarea României la spaţiul Schengen", a declarat Negrescu pe marginea reuniunii de marţi a miniştrilor de interne ai UE.

România, în pericol să nu mai adere la Schengen. O țară din UE se opune: ce ne recomandă să facem

El a precizat că, la reuniunea de marţi din cadrul Consiliului JAI, au existat "state care au dorit să ia cuvântul pentru a sprijini România, preşedinţia spaniolă, Germania, Franţa, partenerii noştri tradiţionali au fost vocali în această privinţă, însă nu am avut opiniile tuturor statelor membre".

Citește și: Speranțe pentru România la Schengen? Europarlamentarii, vot pentru desființarea dreptului de veto

El şi-a exprimat speranţa că România va reuşi cât mai curând posibil să afle poziţia curentă a tuturor statelor membre "pentru că nu putem să avem un consiliu extraordinar sau o decizie până la finalul anului fără să avem garanţii".

"Eu sper să evităm dezastrul de anul trecut şi surpriza pe care am avut-o, când, se pare că de nicăieri, Austria a decis să se opună extinderii zonei de liberă circulaţie.

Anul acesta trebuie să avem o altă abordare şi aici salut poziţia premierului României, Marcel Ciolacu, care a cerut explicit miniştrilor responsabili, ministrul de externe şi ministrul de interne, să verifice toate aceste informaţii până la ultimul detaliu", a mai spus Negrescu.

Citește și: Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră

Întrebată marţi, în mod explicit, dacă în opinia ei nu este momentul pentru extinderea spaţiului Schengen, Nicole de Moor a răspuns: "Bineînţeles, discutăm despre extinderea Schengen în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul însuşi, iar Europa trebuie şi ea să fie pregătită".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te