România își întărește apărarea aeriană prin achiziționarea a 200 de sisteme portabile Mistral 3.
Tranzacția se desfășoară în cadrul programului EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement through common Procurement Actions), un mecanism nou lansat de Uniunea Europeană pentru achiziții comune de armament între statele membre, potrivit Militarnyi.com.
România cumpără 200 de sisteme Mistral 3 și 1.000 de rachete din Franța, cu 626.000.000 de euro
Pe lângă lansatoarele portabile, România va cumpăra peste 1.000 de rachete, consolidându-și semnificativ capacitatea de a intercepta ținte aeriene pe rază scurtă. Contractul, estimat la 626 de milioane de euro, include și servicii de întreținere a sistemelor și sprijin logistic din partea producătorului francez MBDA.
Alături de România, din această inițiativă fac parte și Belgia, Estonia, Cipru, Ungaria și Franța, țări care vor beneficia de livrări coordonate și termene scurtate de livrare prin producție sporită.
Cât de puternic este sistemul de rachete Mistral 3?
Sistemele Mistral 3 sunt recunoscute ca fiind printre cele mai performante MANPADS (sisteme portabile de apărare aeriană) din Europa.
Sistemul Mistral 3 - Foto: Profimedia images
Ele pot distruge eficient ținte precum avioane, elicoptere, drone și rachete de croazieră la distanțe de până la 7,5 kilometri, cu o probabilitate de lovire de până la 97%. În plus, rachetele și-au demonstrat eficiența inclusiv împotriva țintelor de suprafață, precum ambarcațiunile rapide și poate fi lansată de un singur soldat.
MBDA reached a key milestone with the production of the 2,000th #MISTRAL 3, the latest generation of very short-range #airdefence systems. On this occasion, it was presented to the @DGA on June 25 at our Selles-Saint-Denis production site. pic.twitter.com/QmlW6DXjlM
— MBDA (@MBDAGroup) July 9, 2025
Racheta este înarmată cu un focos exploziv de 3 kg încărcat cu proiectile cu bile de tungsten. Focosul este echipat cu o siguranță de contact, o siguranță de proximitate cu laser și un dispozitiv de autodistrugere cu temporizare.
Ghidarea se face prin intermediul unui sistem pasiv de ghidare în infraroșu care utilizează o matrice de detectoare cu arsenură de indiu care funcționează în banda de undă de trei până la cinci microni, care a fost dezvoltată la Paris de către SAT, în prezent Safran, care a fost formată prin fuziunea SAGEM și Snecma. De asemenea, sistemul poate fi echipat cu un vizor de noapte cu termoviziune.
Sistemul Mistral 3 - Foto: Profimedia images
Sistemul de apărare antiaeriană Mistral poate fi configurat și gata de tragere în doar 60 de secunde, potrivit army-technology.com.
Pe fondul cererii crescute din partea mai multor state europene, MBDA a anunțat că va crește producția la 40 de sisteme pe lună până în anul 2026, pentru a răspunde prompt comenzilor.
Sisteme Mistral 3 au fost deja achiziționate de Estonia, Danemarca, Slovenia, Croația și alte țări membre NATO sau UE, în timp ce Spania se pregătește să lanseze un program de modernizare a platformelor existente.