România a fost ţara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.10.2020 - 18:53
news.ro

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a prezentat vineri a 20-a ediţie a Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, pentru anul 2019.

SHARE

România a fost, cu 73.444 ha de suprafaţă afectată de incendii, ţara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, relevă un raport al Comisiei Europene potrivit căruia 2019 a fost anul cu cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă, în care au ars peste 400.000 de hectare de teren natural european, iar un număr record de zone naturale protejate au fost afectate de incendii forestiere, scrie news.ro.

 „În anul cu cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă, peste 400 000 de hectare (ha) de teren natural european au ars şi un număr record de zone naturale protejate au fost afectate de incendii forestiere”, arată CE.

Conform constatărilor din raport, schimbările climatice au continuat să aibă efecte negative asupra duratei şi intensităţii pericolului de incendii în Europa. Încă din luna martie, înainte de „sezonul incendiilor” în majoritatea ţărilor, suprafaţa totală din UE afectată de incendii era deja mai mare decât media anuală a ultimilor 12 ani.

”Cu toate acestea, datorită unei mai bune pregătiri şi unei reacţii mai eficiente, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune de până acum în ceea ce priveşte prevenirea accidentelor şi a pierderii de vieţi omeneşti”, precizează CE.

Din raportarea naţională a reieşit că, dintre statele membre, Spania, Portugalia şi Polonia au înregistrat cel mai ridicat număr de incendii din ţările UE în 2019;

Raportul mai arată că România a fost, cu 73.444 ha de suprafaţă afectată de incendii, ţara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, conform sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

”Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate 'Natura 2000' din Europa: O suprafaţă de 159.585 ha a fost devastată de incendii în 2019 în UE, iar din aceasta, aproape jumătate s-a aflat în aceste zone extrem de importante pentru biodiversitate. Sezonul 2019 a fost, în ciuda acestui fapt, unul dintre cele mai bune în ceea ce priveşte prevenirea accidentelor şi a pierderii de vieţi omeneşti: Din cauza incendiilor de pădure şi-au pierdut viaţa doar trei persoane din ţările incluse în raportul pe 2019”, mai arată raportul.

Cartografierea rapidă realizată de serviciul Copernicus de gestionare a situaţiilor de urgenţă a fost activată de 35 de ori pentru a se solicita ajutor în scopul combaterii incendiilor forestiere în 2019, cele mai multe activări anuale de până acum.

„De peste douăzeci de ani, Centrul Comun de Cercetare lucrează cu ţări de pe teritoriul întregii Europe pentru a furniza informaţiile cele mai actuale despre tendinţele cu privire la incendiile de pădure, contribuind la eforturile de prevenire şi diminuând impactul dezastruos care se produce atunci când izbucnesc incendii. Modificarea condiţiilor meteorologice asociată cu schimbările climatice sporeşte riscul izbucnirii unor incendii forestiere peste tot în lume. Cunoştinţele şi dovezile ştiinţifice sunt esenţiale pentru luarea celor mai eficace măsuri pentru prevenirea acestor incendii, ocrotirea pădurilor noastre, conservarea biodiversităţii şi protejarea vieţilor”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, responsabilă de Centrul Comun de Cercetare.

Strategia în domeniul biodiversităţii, propusă în mai ca parte din Pactuş verde european, prevede acţiuni pentru îmbunătăţirea sănătăţii pădurilor europene şi consolidarea rezilienţei noastre la incendiile forestiere, incluzând şi obiectivul de plantare a cel puţin 3 miliarde de copaci până în 2030.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te