Ce șanse sunt ca o boală gravă să revină după 30 ani pe litoralul Mării Negre? Sfatul medicilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.06.2023 - 21:31
Risc de holeră pe litoralul Mării Negre, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Arhivă

Specialiștii vin cu explicații, după ce românii s-au îngrijorat dacă mai pot merge în concediu vara aceasta. OMS a spus că holera s-ar putea răspândi după spargerea barajului în Ucraina.

SHARE

Risc de holeră pe litoralul Mării Negre

Ar fi risc de holeră. Astfel, specialiștii români vin cu explicații.

După distrugerea barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, din sudul Ucrainei, românii s-au îngrijorat când au auzit de avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la răspândirea holerei sau a altor boli.

Citește și: Sorin Cârțu și-a „pus ghetele-n cui”. A decis să se retragă din fotbal:„Vreau să mă scol când vreau”

Riscul este foarte mic

Medicul Adrian Marinescu a venit cu explicații:

”Pericolul este foarte mic. Și cred că ar trebui spus foarte clar că oamenii trebuie să își facă vacanțele și este bine să meargă pe litoralul românesc! Fără discuție că nu există un risc real care într-adevăr să le pună sănătatea în pericol.

Citește și: Prima țintă rusească doborâtă în contraofensiva ucraineană. Au folosit sisteme HIMARS date de SUA

În primul rând, în Ucraina, chiar dacă agentul patogen este prezent în mediu, nu există niciun caz de holeră declarată. Deci lucrurile sunt clare.

Cazuri izolate de holeră

În plus, chiar dacă la un moment dat am putea identifica acea bacterie care dă holerea și la noi, riscul tot este mic pentru că aici putem discuta de cazuri izolate sau putem să discutăm de situația în care nu avem infecție activă.

Am primit de mai multe ori următoarea întrebare: dacă la un moment dat găsesc agentul patogen în apă și eu merg să fac baie, cât de mare este riscul?

Citește și: Satul Văleni, primul Smart Village din Rep. Moldova și Estul Europei ce dispune de arbore solar

Răspunsul este că riscul este mic pentru că doar în mod accidental voi veni în contact cu apa pe care să o înghit într-o cantitate mică. Nu este o doză infectantă și atunci riscul de a mă îmbolnăvi este mic.

Cazurile dramatice de holeră sunt rare

Și un alt lucru important de spus. Să știți că, dintre cazurile de holeră, este adevărat că nu am mai avut de 30 de ani, cele mai multe înseamnă forme ușoare, asimptomatice. Acele cazuri dramatice despre care citeam cu foarte multă vreme în urmă sunt foarte rare. Adică situația care ne pune viața în pericol... Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenți, nu înseamnă că nu trebuie verificată calitatea apei și lucrul ăsta trebuie să se întâmple”, a explicat medicul Adrian Marinescu la observatornews.

Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale).

Risc de alte boli infecțioase

”Trebuie să știți că acel conflict din Ucraina nu înseamnă doar holeră. Sunt multe boli infecțioase despre care nu mai vorbeam în ultima vreme și care ar putea reveni!

Vorbim de difterie, de poliomielită, de hepatite și exemplele ar putea să continue. Deci prudența trebuie să existe și faptul că autoritățile internaționale, vorbesc în primul rând de OMS, au avut o reacție rapidă, din punctul meu de vedere este un lucru bun.

Citește și: Cum poți să rămâi fără permis dacă bei această băutură fără alcool. Un polițist a făcut testul

Vă aduceți aminte că în pandemie ne-am fi dorit să avem această reacție rapidă. Deci faptul că acest lucru se întâmplă acum eu zic că este de bun augur și înseamnă, de fapt, prudență și monitorizare și pentru perioada care urmează”, a mai spus medicul infecționist. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te