O revoluție în domeniul panourilor fotovoltaice este pe cale să se petreacă. Start-up-ul elvețian Sun-Ways a lansat un sistem inovator de panouri solare care poate fi instalat direct pe șinele de cale ferată, fără a perturba activitatea trenurilor.
Revoluție în domeniul panourilor fotovoltaice. Scopul surprinzător în care urmează să fie folosite
Potrivit unui raport publicat duminică, 18 mai 2025, panourile solare detașabile se află în prezent într-o fază de testare de-a lungul unei porțiuni de 100 de metri de cale ferată în Buttes, Elveția.
Fondatorul Sun-Ways, Joseph Scuderi, a început să dezvolte conceptul în 2020. Proiectul este susținut de 12 companii partenere și de agenția elvețiană pentru inovare Innosuisse, cu un buget estimat la aproximativ 640.000 de dolari.
Citește și: Dispozitive-spion, în panouri fotovoltaice din China. Ce pericol ascund pentru rețelele electrice?
Descoperirea este considerată prima tehnologie din lume care permite instalarea de panouri solare pe liniile de cale ferată active fără întreruperea deplasarea trenurilor.
Panourile sunt montate pe traversele căii ferate și pot fi instalate sau îndepărtate în câteva ore cu ajutorul unei mașini special concepute, potrivit swissinfo.ch, care a publicat raportul.
Trenurile din Elveția s-ar putea deplasa cu ajutorul energiei produsă de panourile fotovoltaice - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Sistemul permite, de asemenea, întreținerea continuă a căii ferate, iar panourile rămân curate datorită periilor montate sub trenuri.
Sun-Ways estimează că rețeaua feroviară elvețiană de 5 320 de kilometri ar putea genera anual 1 miliard de kilowați-oră de energie electrică - echivalentul a 2% din consumul total de energie electrică al țării. Aceasta ar fi suficientă pentru a alimenta aproximativ 300 000 de gospodării.
Citește și: Cel mai puternic panou fotovoltaic din lume echivalează cu 20 de centrale nucleare. Din ce e făcut?
Cu toate acestea, autoritățile elvețiene de transport au aprobat doar o perioadă de probă de trei ani pentru a evalua potențialele efecte pe termen lung asupra infrastructurii feroviare.
Calea ferată din Buttes a fost selectată deoarece trenurile de acolo circulă la viteze relativ mici, de maximum 70 km/h.
Tehnologia a stârnit interesul mai multor țări, inclusiv Indonezia, Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite.
Citește și: Variantă revoluționară de panouri fotovoltaice. De 1.000 de ori mai eficiente decât cele clasice
Coreea de Sud intenționează să demareze propriul proiect pilot la sfârșitul acestui an, în timp ce firma indoneziană de inginerie în domeniul energiei solare Mutitron Automa se pregătește să implementeze sistemul în Bogor, Java de Vest.