Republicanul Marco Rubio cere investigarea unei tranzacții media est-europeană, ce include și ProTv

DE Octavia Constantinescu | 27.02.2020 - 19:08

Din motive de securitate națională, Marco Rubio a cerut investigarea unei tranzacții pe piața media est-europeană (care include și ProTv), informează Reuters.

SHARE

Senatorul american republican Marco Rubio a cerut Administrației Trump să cerceteze implicațiile de securitate națională ale vânzării planificate de corporația AT&T Inc a pachetului său majoritar de acțiuni la Central European Media Group Enterprises (CME) către concernul PPF Group din Cehia.

Rubio atrage atenția că grupul ceh are „un palmares de activități în favoarea Chinei în interiorul Republicii Cehe” iar firmele de telecomunicații deținute de PPF lucrează cu Huawei Technologies Co [HWT.UL] pentru a dezvolta rețele 5G.

Rubio explică într-o scrisoare trimisă Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, că firma cehă PPF, a lui Petr Kellner, își adună cam o treime din profituri acordând credite de consum în China, o afacere „precară politic”, care depinde de acordarea unei licențe nebancare de către autoritățile chineze.
„Drept urmare, Kellner și companiile lui sprijină activitățile maligne ale Chinei în străinătate”.

Grupul CME operează în șase țări din Europa Centrală și de Est - Republica Cehă, Bulgaria, România (unde deține 95% din televiziunile din grupul Media PRO), Croația, Slovacia și Slovenia, cu o populație totală de 97 de milioane și are unele dintre cele mai urmărite programe de știri din Europa Centrală și de Est, a subliniat Rubio.


AT&T nu a comentat deocamdată.

AT&T Inc. este cea mai mare companie de telecomunicații din lume, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă și cel mai mare furnizor de servicii de telefonie fixă din Statele Unite prin AT&T Communications.

În 2018, potrivit unui raport Reuters, un acord al AT & T de distribuție în SUA a smartphone-urilor Huawei Mate 10 Pro a trebuit să fie anulat tot din cauza problemelor de securitate.

Concernul AT&T a fost presat să renunțe la acordul cu Huawei, după ce parlamentarii americani au scris Autorității de Reglementare a Comunicațiilor arătând riscul ca tehnologia Huawei să fie folosită de către China pentru spionaj.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.