Republica Moldova: Maia Sandu poate dizolva cel mai corupt Parlament din ultimii 30 de ani

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.04.2021 - 17:10
Republica Moldova: Maia Sandu poate dizolva cel mai corupt Parlament din ultimii 30 de ani

Curtea Constituţională (CC) a Republicii Moldova a constatat, joi, că imposibilitatea formării guvernului este o circumstanţă care justifică dizolvarea parlamentului. Urmează alegeri anticipate.

SHARE

Dorința președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de a schimba componența Parlamentului de la Chișinău cu doi ani mai devreme este tot mai aproape de realizare. 

După ce Legislativul a respins de două ori desemnarea unui premier, Maia Sandu a sesizat în martie Curtea Constituțională, considerând că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului.

Curtea Constituțională a confirmat acest lucru, așa că a decis că președintele Republicii Moldova poate să facă următorul pas spre alegerile anticipate. 

„Decizia Curții Constituționale este una firească, de constatare a întrunirii circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. Au fost întrunite ambele condiții. Parlamentul nu a votat un guvern timp de 3 luni, iar cele două tentative de învestire a unui guvern au eșuat.

Astăzi am făcut un pas important pentru a da moldovenilor ocazia să-și aleagă un Parlament care să-i reprezinte cu adevărat și un Guvern care să lucreze eficient pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor”, a declarat Maia Sandu, după anunțul CC.

Citește și: Deputatul Ghiță lovește din nou: Transilvania, pierdută integral fiindcă ungurii cumpără pășunile

Președintele a menționat că, din acest moment, alegerile anticipate sunt iminente și nu mai pot fi evitate.

„A venit momentul să punem capăt unuia dintre cele mai corupte Parlamente din istoria Republicii Moldova, un Parlament capturat de scheme și interese private, un Parlament care a întors spatele oamenilor, i-a sărăcit și i-a umilit. Este timpul să lăsăm în urmă acest episod trist din istoria țării noastre și să mergem cu hotărâre către viitor.

Așa cum am promis cetățenilor, vom merge în alegeri anticipate și vom oferi o șansă oamenilor să-și aleagă un nou Parlament care să muncească pentru oameni. Alegerile parlamentare trebuie să fie organizate cât mai curând posibil, ținând cont de situația pandemică”, a menționat Maia Sandu.

Anterior, Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și cel de al doilea premier desemnat de Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru Newsweek România că alegerile anticipate ar putea fi organizate în iulie. 

Citește și: Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, proaspăt numită într-o funcție publică

PAS poate obține jumătate din Parlament

PAS, partidul condus de Maia Sandu până să devină președinte al Republicii Moldova, stă cel mai bine în sondaje în acest moment, fiind creditat cu șansa de a obține jumătate din cele 101 de locuri din Parlament. 

Opoziția a încercat să blocheze organizarea alegerilor anticipate. Majoritatea parlamentară PSRM-Șor, controlată de pro-rusul Igor Dodon, a instituit stare de urgență pentru două luni, ca să împiedice dizolvarea Parlamentului.

Citește și: Rusia, furibundă după sancțiuni: „Cresc riscul de confruntare cu SUA. Ambasadorul, convocat”

De altfel, nu a fost instituită nicio restricție de mobilitate în măsură să oprească răspândirea virusului COVID-19 sau să ajute medicii și spitalele. 

După impunerea în Parlament a stării de urgență, Igor Dodon a plecat la Moscova.

Acest Parlament este nefuncţional

Igor Grosu a declarat, după decizia Curții Constituționale, că decizia este pertinentă, justă şi oportună.

„Acest Parlament este nefuncţional, nu mai are soluţii pentru ţară în condiţiile crizei pandemice şi economice. Mai mult ca atât, acest Parlament şi-a pierdut definitiv legitimitatea şi nu mai exprimă voinţa cetăţenilor, dar al unor clanuri mafiote grupate în jurul lui Dodon, Şor şi Plahotniuc.

Alegerile anticipate vor permite crearea unei majorităţi pro-europene responsabile şi a unui guvern plenipotenţiar, profesionist şi eficient, iată de ce reprezintă singura soluţie de a depăşi criza politică din Republica Moldova şi cu cât mai repede acest lucru se va produce, cu atât mai bine.

Sperăm ca preşedintele Republicii Moldova să aibă posibilitatea să semneze cât mai curând decretul de dizolvare şi demararea campaniei electorale, a precizat liderul interimar al PAS.

Citește și: VIDEO Igor Grosu, premier propus la Chișinău: Moldovenii vor lupta anticorupție după model românesc

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te