Recunoașteți personajul? A fost idolul copiilor, ajunge șofer de TIR. Nicolaescu i-a stricat cariera

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.01.2024 - 09:45
Recunoașteți personajul? Joacă în Pistruiatul, ajunge șofer de TIR. Cum i-a ratat Nicolaescu cariera - Foto: Arhivă film / imagine cu caracter ilustrativ
Pistruiatul după 50 de ani de la filmările serialului

Recunoașteți personajul? Joacă în Pistruiatul, ajunge șofer de TIR. Cum i-a ratat Nicolaescu cariera. Iată ce s-a ales de starul filmului „Pistruiatul”, peliculă iubită de toți românii.

SHARE

Recunoașteți personajul? Joacă în Pistruiatul, ajunge șofer de TIR. Cum i-a ratat Nicolaescu cariera. Iată ce s-a ales de starul filmului „Pistruiatul”, peliculă iubită de toți românii.

„Pistruiatul” i-a adus admirația fetelor

Unul dintre eroii copilăriei noastre a fost Pistruiatul care avea să joace în câteva filme înainte să dispară complet din lumina reflectoarelor.

Milioane de copii s-au identificat cu aventurile lui Pistruiatul care a jucat în mai multe filme lansate de Sergiu Nicolaescu. Ulterior, Pistruiatul avea să spună că Sergiu Nicolaescu este cel care i-a frânt cariera.

De altfel, Costel Băloiu a fost în rolul principal din serialul Pistruiatul și din filmul Roșcovanul. El a mai apărut în filmele Nemuritorii, Pentru patrie, Melodii, melodii, Noi, cei din linia întâi și Garda personală. Apoi, nu s-a mai auzit nimic de el.

Într-un interviu recent a spus că filmul i-a adus admirația fetelor.

Citește și: Drama lui Pistruiatul, actorul retras la 18 ani și însurat de 3 ori. Copilul nu vrea să audă de mine

„Și așa foarte mulți m-au pus la zid: „un derbedeu”, „un vagabond”, „a ținut nu știu câte femei”… Viața în doi poate să meargă o viață întreagă cu aceeași femeie pe care ai luat-o din dragoste, ai iubit-o, dar la un moment dat ceva nu mai merge. Asta nu înseamnă că trebuie să te bălăcărești, să te cerți, să te bați sau nu știu ce să faci…

Dar faptul că… Numai când auzi „A ținut nu știu câte femei” stai frate care e problema ta până la coadă? Am ținut-o pe a ta, i-am făcut ceva? Care e problema?”, a spus într-un podcast.

„Când o să mor, nu vor spune că a murit Băloiu”

„Pistruiatul m-a urmărit toată viaţa. Şi în sensul bun, şi în sensul rău. Pe unde m-am dus să lucrez, am vrut să fiu Costel Băloiu, un om normal. Însă unii m-au privit ca pe o vedetă, ca pe un arogant. Dar au fost şi situaţii în care acest rol m-a ajutat.

M-am gândit de multe ori care ar fi fost povestea mea de viaţă, ce prieteni aş fi avut, de multe ori mă întreb dacă persoana de lângă mine vorbeşte cu omul Băloiu sau se gândeşte că se află lângă «Pistruiatul». Când o să dau colţu’ nu o să spună nimeni: A murit Costel Băloiu. O să zică: A murit Pistruiatul“, susţine Băloiu.

Filmul „Pistruiatul” se lansează în anul 1973, pe când Băloiu avea doar 13 ani, el fiind născut în anul 1959. Pelicula are, imediat, un succes enorm, beneficiind și de o distribuție fenomenală: Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Margareta Pogonat sau Ion Dichiseanu.

De la actorie la meseria de șofer pe TIR

În anii ce-au urmat, actorul n-a mai avut, însă, noroc în ale actoriei. A ajuns chiar să aibă lipsuri, lucrând multă vreme ca șofer de camion

„Câteodată sunt furios pe Pistruiatul: că n-a făcut mai mult, că n-a fost ambiţios, că n-a fost mai «obraznic». Câteodată sunt furios pe mine, pentru că am crezut prea mult în oameni", mărturisea, în urmă cu mai mulți ani, Costel Băloiu într-un interviu pentru Adevărul.

Cu aceeași ocazie a dezvăluit și cîți bani a încasat la filmări. "65.000 de lei pentru rol, ceea ce însemna cam o Dacie, atunci, şi 20.000 de lei ca recompensă pentru că am făcut economie de peliculă. Aveam memorie foarte bună şi nu trăgeam multe duble. 85.000 de lei pare o sumă mare, însă banii au venit în mai multe tranşe.

A fost ales din 500 de copii

„A fost o simplă întâmplare, nu am avut pe nimeni în familie care să fi făcut actorie, mama a fost electronistă, tata maistru. Toţi au zis, după acest proiect, că a fost o şansă căreia i-am dat cu piciorul. Nimeni nu s-a mai gândit la mine după aceea. Iar eu nu am avut inclinaţii pentru a face teatru. 

Consider că mi-am jucat copilăria. Pentru mine a fost o joacă în acest proiect. Pot să spun că încă sunt întrebat pe stradă dacă eu sunt Pistruiatul, oamenii se uită insistent. Le spun că da, mai fac o poză şi merg mai departe.  

Pot să spun că eram purtat ca un ou de aur. Le era frică să nu mă lovesc, să nu mă îmbolnăvesc, să nu păţesc ceva. Dacă nu filmam, era dezastru, pentru că atunci, o zi de filmare costa 45.000 de lei, cam aşa...” a povestit într-un interviu Pistruiatul. 

Citește și: „Pistruiatul” spune că Sergiu Nicolaescu i-a oprit cariera de actor. Nu s-a gândit la mine. Era rece

Pistruiatul nu a urmat o viață de actor. Într-un interviu pentru Autotestmagazin el povestește:

„Mulți au spus că am fost un prost că nu m-am ținut! Să ma țin de ce? Ce trebuia să fac? Sergiu Nicolaescu a făcut multe filme, dar nu mi-a dat decât un rol în „Nemuritorii”. De ce? El a știut! Ce să fac, să mă duc să-i bat la poartă și să mă rog de el sau de alții? Dacă mă duceam să fac vreo școală de actorie, ce mare izbândă era?

„L-am perceput ca fiind un om rece, un om respingător, un om de gheaţă. Un tip pe care cu greu îl ghiceşti”, a sp actorul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te