PE URMELE FAKE NEWS „Războiul“ din Iran, reflectat pe gustul Kremlinului

DE Newsweek România | Actualizat: 14.03.2020 - 13:54
Alina Mungiu Pippidi - Foto:INQUAM PHOTOS/ George Călin

În presa de la București, uciderea unui criminal iranian cu epoleți s-a transformat în discurs anti-american.

SHARE

„Războiul“ dintre SUA și Iran de la începutul lunii ianuarie a pendulat în România între catastrofă națională și joc de imagine.

Într-o parte au stat alarmiștii care au predicat apocalipsa iraniană asupra României, în cealaltă, „analiștii“ relaxați care au văzut în evenimentele din Irak (uciderea generalului iranian Qasem Soleimani și, apoi, tirurile de rachete asupra bazelor care adăpostesc soldați americani) o farsă.

Și unii și ceilalți, însă, au respectat punctaje pe gustul puterii de la Kremlin: americanii pun în pericol statele aliate (România, în cazul de față), ba, mai mult, fac asta din motive pur politice, cinice, care țin de jocul intern de putere care se desfășoară la Washington.

Cum a băgat Pippidi România în război cu Iranul

Tema cu cel mai mare succes mediatic a fost cea panicardă, lansată de Alina Mungiu Pippidi. O „analiză“ publicată de Pippidi pe portalul romaniacurata.ro,intitulată „Cum a ajuns România la un pas de război“, a setat agenda presei aliniate propagandei ruse.

Iată un pasaj relevant din articolul lui Pippidi: „Fără nicio consultare și aproape fără niciun motiv, suntem ca și în război cu Iranul, o veche putere malignă care a supraviețuit istoric chiar și învingătorilor săi, ca Alexandru Macedon.

E simplu: dacă americanii sunt considerați în război cu Iranul, la fel și noi, pentru că spre deosebire de vest-europeni, foarte rezervați sau pe față critici ai politicii lui Donald Trump de asasinare a unui general iranian aflat temporar în Irak, noi ne-am repezit să ne solidarizăm fără rezerve.

Dacă mai era nevoie, pentru că trebuie amintit că am fost primii din Europa care și-au instalat o bază americană de rachete operațională contra unui atac din Iran, asta pe vremea când Iranul ar fi atacat pe oricine, doar pe noi nu, și astfel ne-am pus pe harta de agresiune singuri și nesiliți de nimeni“.

De pe romaniacurata.ro, direct în prime time

Articolul de pe romaniacurata.ro a fost publicat pe 6 ianuarie. În seara aceleiași zile, Alina Mungiu Pippidi a beneficiat, interesat sau nu, și de o platformă TV în prime time: a fost invitată la emisiunea „Dosar de politician“ de pe b1 TV, moderată de Silviu Mănăstire.

Acolo, Pippidi și-a reluat tezele: „Cred că baza noastră de la Deveselu a contribuit la perceperea de către Rusia a unei mari amenințări NATO și asta a dus la un ritm de înarmare a Rusiei mai mare decât ar fi avut loc altfel“.

Și tot pe 6 ianuarie, „PS News“, publicație condusă informal de Silviu Mănăstire, a preluat declarații ale Alinei Mungiu Pippidi din emisiunea jurnalistului de la B1: „Această aprobare pe care dat-o Trump poate să aibă o logică, dar se pare că a fost prost calculată.

El a zis că a făcut asta ca să scutească pe toată lumea de mai multe victime, mă îndoiesc. Temerile mele nu sunt legate de un general iranian. Deja au murit soldați americani în Kenya, care nu ar fi murit dacă atacul nu se declanșa.“

La susținere, „Q Magazine“ și „Active News“

În zilele care au urmat, narațiunea lui Pippidi a fost preluată de „Q Magazine“, sub titlul „Pippidi: România, în război cu Iranul“ (și un pasaj relevant: „Găsesc că această politică externă a fost lipsită de viziune și păguboasă, iar continuarea ei e iresponsabilă, chiar de sunt singura care o spune. (...)

Unde nu e dezbatere și gândire critică se pot face erori majore și țara să fie angajată pe un curs fără întoarcere, fără ca vreodată să o mai poată întoarce cineva.

PĂRERI Necunoscute sunt căile propagandei ruse: mesaje diferite la Alina Mungiu Pippidi, preluate de Floriana Jucan (sus) și CTP (jos), dar același efect anti-american

Lideri de-ai noștri, complet aliniați cu incompetenții americani din specia cea mai agresivă sau lideri complet incompetenți, ne-au adus azi la mare risc“.), și „Active News“, care preferă titlurile de tip paragraf precum „Alina Mungiu Pippidi revine: Riscul asupra României este ENORM.

Suntem singura țară din Europa cu arme dispuse pe curs de conflagrație cu Iranul. Nu se poate să te faci preșul tuturor și din aceste lucruri să creezi o situație de risc“ (și un pasaj atribuit analistei în articol: „Știe cineva că din cauza acestei false amenințări cu Rusia am construit baza asta de la Deveselu și din cauza ei Putin s-a reînarmat?

Deveselu a fost făcut, teoretic, pentru Iran, dar în realitate, foarte devreme, au început schimbări ca să poată fi folosit și împotriva Federației Ruse“).

Narcisistul CTP nu lasă adevărul să strice o analiză „bună“

Cristian Tudor Popescu, însă, nu vede niciun pericol în uciderea generalului iranian Soleimani.

Prezent la Digi 24, acesta a generat o știre intitulată „CTP, despre criza SUA-Iran: Este o «joint venture», o afacere în comun a două părți din care câștigă ambele“, care poate fi rezumată de următorul pasaj: „«A fost omorât acum, pentru că are acest interes de imagine Donald Trump», a spus C.T. Popescu. (...) «De partea cealaltă, cu un cinism egal - de aceea e posibil acest joint-venture între Trump, ayatolahi și sângeroasele gărzi revoluționare de la Teheran - regimul de la Teheran îi mulțumește, de fapt, în sinea sa, lui Donald Trump.

Cea mai mare problemă a regimului de la Teheran este opoziția din ce în ce mai puternică din poporul iranian la această dictatură sinistră a teocrației de la Teheran.

Atâta vreme cât le-a dat Trump martirul în jurul căruia să se alinieze regimul teocratic și să se mobilizeze masele naționalist-islamiste, sprijinitoare ale regimului, totul merge cum spune Trump, după ce Teheranul a trimis rachete asupra bazelor SUA din Irak: totul e bine»“.

Oricât de încântat ar fi fost CTP de „raționamentul“ lui, însă, jurnalistul a omis să introducă în ecuație rolul lui Soleimani în atacul (esențial în cronologie) asupra ambasadei americane de la Bagdad, care a precedat uciderea generalului iranian.

➜ PE URMELE FAKE NEWS este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează,cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținutde Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te