Rata abandonului animalelor de companie, la cote alarmante. 30% dintre câini duși chiar de stăpâni

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.08.2023 - 15:45
Rata abandonului animalelor de companie, la cote alarmante. 30% dintre câini duși chiar de stăpâni - Foto: Cătălin Oprițescu - For a lifetime journey
Rata abandonului animalelor de companie, la cote alarmante. 30% dintre câini duși chiar de stăpâni - Foto: Cătălin Oprițescu - For a lifetime journey
Rata abandonului animalelor de companie, la cote alarmante. 30% dintre câini duși chiar de stăpâni - Foto: Cătălin Oprițescu - For a lifetime journey

Abandonul animalelor de companie este un fenomen global care devine o reală problemă și la nivel național. conform Organizației pentru Protecția Animalelor Ilfov, de exemplu, 30% dintre câini sunt duși la adăposturi chiar de stăpânii lor și doar unul din 10 câini este adoptat.

SHARE

Milioane de animale de companie din întreaga lume sunt abandonate pe măsură ce inflația și facturile proprietarilor cresc.

Un sondaj Dogs Trust, de exemplu, arată că mai mult de unul din 10 proprietari din Marea Britanie a fost forțat să se îndatoreze în 2022 pentru a-și putea îngriji în continuare animalul de casă. Cercetarea mai arată că scumpirea facturilor este cea mai mare amenințare la adresa bunăstării animalelor, iar 28% dintre proprietarii de animale de companie din Marea Britanie sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea de a avea grijă în viitor de animăluțe.

Citește și: Leonardo di Caprio o vizitează mereu pe prietena de care s-a despărțit. Îi e dor de câțelușă

Rata abandonului animalelor de companie, la cote alarmante și în România. 30% dintre câini duși în centre chiar de stăpâni

Rata abandonului animalelor de companie este la cote alarmante și în România. 30% dintre câini duși chiar de stăpâni.

În momentul de față, de exemplu, doar în adăposturile din Buftea și Brănești peste 350 de câini abandonați așteaptă să-și găsească o nouă casă, cele două adăposturi având o capacitate de puțin peste 400 de locuri.

Aproximativ 30% dintre câinii din adăposturile din Ilfov sunt abandonați chiar de propriile familii. Adică sunt duși la adăpost chiar de proprietari, potrivit Organizației pentru Protecția Animalelor Ilfov.

Iar statisticile indică că numai unul din 10 câini abandonați ajunge să fie adoptat.

Citește și: EXCLUSIV Românul care salvează câini cu avionul, eroul iubitorilor de animale din Statele Unite

"Noi ca țară trebuie să recunoaștem: avem o problemă mare atunci când vine vorba de animalele singure.

Este o problemă națională, pe care trebuie să o rezolvăm urgent. Și o vom rezolva numai atunci când vom lucra cu adevărat în echipă, în direcția care trebuie (...)

Aici trebuie să lucrăm, să înțelegem cu toții că animalele sunt ființe vii, că au legi care le apără, că e normal și civilizat să le respectăm și să avem grijă de ele. Încurajez oamenii să adopte de oriunde.

Din orice adăpost din România, de pe orice stradă din România", a declarat Hilde Tudora, reprezentant Organizația Protecția Animalelor Ilfov.

Poveștile a trei căței abandonați, Joy, Leia și Kofi, prin lentila lui Cătălin Oprițescu, fotograful român care a lucrat cu Penelope Cruz sau Irina Shayk

Cătălin Oprițescu, fotograful român care a lucrat, de exemplu, cu Penelope Cruz sau Irina Shayk, iubita lui Cristiano Ronaldo, a decis să se alăture campaniei „For a lifetime journey”, pentru promovarea adopției responsabile a animalelor, și spună prin lentila aparatului său poveștile a trei căței abandonați, Joy, Leia și Kofi, alături de modelele - Beatrice Ilea, Octavian Ilea și copiii lor, Laura Culiță și Victor Gravil, dar și Denis Șchiopu, și trei automobile cu trăsături și specificații complet diferite, BMW M3 Touring, BMW iX1 și Mini Cabriolet.

Ideea acestei alăturări a fost că așa cum există modele diferite de autoturisme și o mașină potrivită pentru fiecare, la fel există și cățelul potrivit pentru oricare dintre noi - o familie alături de un câine de talie mare, într-o mașină electrică de familie (iX1); un cuplu alături de un câine de talie medie, într-o mașină sport de familie (M3 Touring), un burlac alături de un câine de talie mică, într-o decapotabilă (Mini). 

Joy este un metis de labrador, are aproximativ doi ani și a fost salvat de pe stradă.

Leia are cam șase luni și, cel mai probabil, s-a născut pe străzi. A fost salvată împreună cu frățiorul ei.

Iar Kofi are, cu aproximaţie, 3 ani. A fost găsit pe stradă, avea blănița mare și încâlcită și era extrem de slab. Toți câinii-vedetă sunt extrem de prietenoși și de iubitori, se înțeleg bine și cu alte animale.

După ședințele foto-video, Joy, Leia și Kofi s-au întors în adăpost. 

La centrele pentru câini abandonați, adopția este gratuită și este un gest nobil. Toți câinii dați spre adopție sunt vaccinați, deparazitați intern și extern, sterilizați dacă sunt adulți, microcipați și înregistrați în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân).

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te