„În unele țări s-au lucrat de până la 10 ori mai puține ore în comparație cu primele câteva luni ale crizei financiare din 2008”, se arată în raport.
Având în vedere incertitudinile care caracterizează perspectivele pe termen scurt, OCDE prevede două scenarii epidemiologice cu impact economic pentru următoarele 18 luni.
Unul, în care virusul continuă să încetinească și rămâne sub control – un scenariu „fericit”, iar celălalt, când un al doilea val de contagiune rapidă erupe – ceea ce ar cauza grave probleme economice.
Prevăzând că șomajul va rămâne ridicat până în 2021, organismul internațional a arătat că șomajul va ajunge la aproape 10% în țările OCDE până la sfârșitul anului 2020, în creștere de la 5,3% la sfârșitul anului 2019.
„Ar putea ajunge până la 12,6% în cazul în care un al doilea val pandemic ar lovi”, a avertizat organizația.
Raportul a indicat, de asemenea, că proiecțiile sugerează doar o recuperare treptată.
„Rata șomajului va rămâne la sau peste nivelul maxim observat în timpul crizei financiare globale, ajungând la 7,7% până la sfârșitul anului 2021 fără un al doilea val, și 8,9% în cazul unui al doilea val, cu diferențe substanțiale între țări.”
Potrivit OCDE, în unele țări, angajatorii au folosit programe de reducere a orelor și lucru la domiciliu, permițând lucrătorilor să își păstreze salariul și locurile de muncă.
„În aceste țări, impactul total al pandemiei încă nu se resimte puternic.”
În alte țări, se arată în raport, au existat salturi fără precedent în șomaj, însă mulți lucrători se vor întoarce la locurile de muncă, pe măsură ce economiile se redeschid și activitatea se reia.
OCDE a avertizat că guvernele trebuie să acționeze rapid și să îi ajute pe tineri să își păstreze legătura cu piața muncii.
Criza coronavirusului a forțat lucrătorii americani să depună aproape 50 de milioane de cereri pentru ajutoarele de șomaj în doar patru luni, inclusiv 1,3 milioane săptămâna trecută, arată noi date federale.
Cifrele de joi de la Departamentul Muncii din SUA sugerează că virusul a lăsat șomeri peste 30% din forța de muncă a națiunii, începând cu jumătatea lunii martie, în cea mai gravă criză a ocupării forței de muncă de la Marea Depresiune.