„În 7 zile, ajungem să depășim 2000 de cazuri, în cea mai fericită situație. Adică scenariul cel mai favorabil este că în decurs de 7 zile ajungem la peste 2000, dar e foarte probabil ca acest scenariu să fie depășit. Eu personal m-am așteptat, cred că și colegii de la Ministerul Sănătății. Pe măsură ce testăm mai mult, vom avea mai multe cazuri noi, cel puțin în această perioadă. Trendul crescător va continua până după Paști”, a afirmat Rafila.
Alexandru Rafila a explicat că scenariul 4 înseamnă că există posibilitatea să fie activată și a treia linie de spitale de suport. „Asta trebuie să fie clar pentru toată lumea, că mai devreme sau mai târziu toate spitalele vor trebui să trateze astfel de pacienți”, a subliniat el.
În opinia sa, este posibil ca trendul descendent al epidemiei să fie înregistrat în a doua parte a lunii mai.
„Dacă va evolua cu sute sau mii de cazuri, nu vom face față și atunci trebuie să ne pregătim pentru tratarea cazurilor ușoare acasă și protejarea personalului medical prin cazarea acestora, astfel încât să nu meargă acasă. Pe mine mă îngrijorează capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă. Un aparat pentru funcție respiratorie este folosit 3 saptamani în medie la un pacient, iar noi avem doar vreo 1300 de aparate”, a precizat Rafila.
Un număr de 1292 cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în total în România până vineri la ora 13.00, din care 263 în ultimele 24 de ore, cele mai multe înregistrate într-o singură zi. De la declanșarea epidemiei, 24 de oameni au murit. În același timp, 24 de persoane sunt în stare gravă. Detalii aici