Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii mai consideră că în vară ar fi trebuit reorganizate Direcţiile de Sănătate Publică, criticând faptul că la nivel naţional sunt „în continuare directori de direcţii sanitare care nu sunt medici sau sunt medici care nu au avut în viaţa lor niciun fel de legătură cu această zonă de sănătate publică”.
„În momentul de faţă trebuie făcut la nivelul Ministerului Sănătăţii - de fapt am şi propus acest lucru, vă şi spun când, prin luna aprilie - un Centru operativ cu atribuţii foarte clare pentru ministrul Sănătăţii, secretarii de stat, corelarea acestor persoane care trebuie să fie în fruntea unei activităţi în modul următor: un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistenţă medicală, un responsabil pentru logistică. În fiecare zi trebuie să se facă şedinţe operative de evaluare a situaţiei din teren şi o alocare de resurse şi de nevoi pentru fiecare dintre judeţele din ţară. Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă”, a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.
El susţine că i se pare „absolut inexplicabil” faptul că organigrama Ministerului Sănătăţii nu prevede specialişti în Sănătate publică.
„Organigrama Ministerului Sănătăţii, după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă, nu prevede, mie mi se pare absolut inexplicabil, nu apare cuvântul sănătate publică, deci noi avem o urgenţă majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Naţional şi din Direcţiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătăţii. Este o chestiune pe care, sincer, nu o înţeleg”, a mai arătat Alexandru Rafila.
Acesta a criticat şi faptul că în ultimele luni nu au fost luate măsuri care să ducă la situaţia în care toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară să fie conduse de profesionişti.