De ce să nu-ți crești copiii în străinătate? Tată român, stabilit în Anglia: „Mergeți acasă!”

DE Florentina Enache | Actualizat: 07.06.2024 - 15:59
De ce să nu-ți crești copiii în străinătate? Tată român, stabilit în Anglia: „Mergeți acasă!”Foto: Stiridiaspora.ro

De ce să nu-ți crești copiii în străinătate? Tată român, stabilit în Anglia: „Mergeți acasă!”. Un român a postat un filmuleț pe TikTok, în care a vorbit despre experiența lui de părinte într-o țară străină.

SHARE

Un român care trăiește în Anglia a postat un filmuleț pe TikTok, în care a vorbit despre experiența lui de părinte într-o țară străină.

De ce să nu-ți crești copiii în străinătate? Tată român, stabilit în Anglia: „Mergeți acasă!”

Bărbatul a explicat cât de greu le este copiilor lui să-și facă prieteni englezi și cât de dificil este să-ți crești copiii într-o cultură în care valorile sunt diferite față de cele de la tine din țară, conform Știri Diaspora.

Citește și: Câte secții de votare au românii din Diaspora pentru europarlamentare? În ce zone vor fi amplasate?

Bărbatul i-a îndemnat pe toți românii care trăiesc în străinătate să vină acasă, pentru binele copiilor. 

„Copiii mei tot nu sunt fericiți, tot se joacă singuri”

Românul a crezut că viitorul copiilor săi va fi în Anglia. Cu toate acestea, bărbatul a observat că niciun copil englez nu voia să se joace, în parc, cu băiatul său. 

„Dacă ai copii în străinătate, atunci mesajul meu este pentru tine. Copiii mei au unul opt ani și unul cinci ani. Au ajuns la vârsta asta și tot nu sunt fericiți, tot se joacă singuri. În 2014 am plecat în străinătate și după un an am cunoscut-o pe soția mea. Nu ne păsa de nimic atunci, tot ce câștigam cheltuiam: ne duceam în vacanțe, noaptea cheltuiam banii în cluburi.

Citește și: Rareș Bogdan vrea clase speciale pentru elevii românilor care se întorc în țară: „Au o problemă”

La puțin timp după a rămas soția gravidă. Fericire mare pe capul meu că voi avea un copil. Abia la o săptămână după ce a venit cu el acasă mi-a intrat ideea asta în cap că trebuie să strâng bani. Știți și voi cât ne chinuim prin străinătate să strângem bani, să ne luăm un apartament sau o casă și câți ani și fire de păr albe o să avem până atunci.

Când copilul meu avea în jur de trei ani m-am gândit că viitorul lui va fi aici în Anglia, unde ar putea avea o viață mai frumoasă, mulți prieteni. Dar mergeam cu el în parc și am început să observ că lumea ori nu prea vine, ori stă în banca ei, dar m-am gândit cine să se joace cu el că e mic”, a spus românul.  

„M-am întrebat dacă e o problemă cu țara asta sau cu mine”

La școală, băiatul său își făcuse doi prieteni, dar aceștia nu vorbeau cu el în afara orelor de curs. Românul a crezut că este vorba despre o problemă de acomodare. 

Citeşte şi: EXCLUSIV Numărul străinilor angajați în România, creștere de 30% într-un an. În ce domenii muncesc?

„Apoi în 2018 m-am mutat în Northfield, o zonă cu un parc foarte frumos lângă mine, unde erau foarte mulți copii. Și din nou, am început să merg cu el în parc, dar copiii tot nu se jucau cu al meu. Am crezut că motivul e pentru că este un copil nou, dar se va acomoda. După câteva luni, soția mea a rămas iar gravidă și a făcut o fată. Mă simțeam cel mai tare din parcare pentru că aveam pereche. 

Citește și: Cum ar putea să fie scutiţi de impozit românii care revin din Diaspora, în ţară

Au trecut anii și deși mergeam zilnic cu ei doi în parc, ceilalți copii tot nu se jucau cu ei. Atunci m-am întrebat dacă e o problemă cu țara asta sau cu mine. Abia după ce l-am dat pe băiat la școală și-a făcut doi prieteni din clasă, dar în afara orelor era tot singur. După încă un an am investit în curte aproape 1500 de lire să le cumpăr copiilor trambulină, căsuță de jucărie, le-am făcut ceva frumos. Și ce credeți?

Citește și: Mesajul dur al unui preot de la Muntele Athos pentru românii din diaspora. ”Să sărutați picioarele”

A văzut copilul vecinilor ce aveam în curte și a început să îi bage în seamă. Eram super fericit, în sfârșit copilul meu avea un prieten care stă lângă el. La câteva luni distanță s-a mai mutat o persoană cu un copil lângă noi, iar fiul meu a fost lăsat de izbeliște pentru că băiatul nou era englez. Atunci am realizat eu că este o problemă cu țara asta”, a spus românul.   

„Nu vreau să-mi educ copilul în singurătate”

În filmulețul de pe TikTok, bărbatul a explicat faptul că există o discrepanță culturală între România și Anglia, îndemnându-i pe românii din străinătate să vină acasă, pentru a le putea oferi copiilor un mediu în care aceștia sunt incluși și în care sunt educați conform obiceiurilor noastre.

Citește și:  Cum sunt ademeniți românii din diaspora să vină acasă. „Jumătate din bani acum, jumătate după un an”

„Și acum să tragem concluzia. Oameni buni, copiii mei au nevoie de prieteni, au nevoie de copilărie. Eu vreau să se joace, să facă ceva, o prostie, să fiu mândru că a făcut ceva cu un tovarăș. Chiar dacă îl cert, nu e problemă, măcar să văd eu că are prieteni și e fericit. Eu nu vreau să-mi educ copilul în singurătate”, a spus românul stabilit în Anglia.

„Noi românii avem alte tradiții, alte obiceiuri, diferă total în străinătate”

Bărbatul explică de ce este dificil să-ți crești copilul într-un mediu cu tradiții și obiceiuri diferite, dar trage și un semnal de alarmă cu privire la felul în care sunt educați copiii englezi.

„Mentalitatea lui ca român și mentalitatea celorlalți ca englezi e total diferită. Nu vreau să îl oblig să aibă altă mentalitate. Nu vreau nici țara să mi-l oblige. Tu cetățean al diasporei ce ai de gând să faci cu familia ta? Este o problemă pentru copiii noștri în străinătate. Le-am furat viitorul, copilăria, viitori prieteni. Noi românii avem alte tradiții, alte obiceiuri, diferă total în străinătate. 

Citește și: Țara unde românii pot câștiga un salariu 5.000 € lunar, dacă știu una dintre cele mai vechi meserii

Am observat că copiilor mei le lipsesc multe valori morale pe care doar în România le pot avea. Nu le pot oferi nici cei șapte ani de acasă. Aici în Anglia este foarte multă libertate. Nu ai voie să cerți copiii că se duce la școală îi spune profesoarei și te trezești la tine cu poliția și îți iau copiii.

Sau îl prinzi pe la 10 ani că fumează vape-uri, ca aici toată lumea fumează din astea, nu mai contează vârsta și ce faci că nici tonul nu îl poți ridica prea tare la el. Am mai observat și că cei mai mari beau, fumează, sau chiar se droghează. Și să vă mai zic: copiii mici au arme albe la ei, cuțite briceaguri, unii dintre ei au chiar macete.

Citește și: Cum se calculează pensia în România dacă ai muncit și în diaspora? Casa de Pensii explică

Și așa români ai diasporei, nu contează unde suntem, nu contează ce facem, aveți grijă de copii și mergeți acasă. Eu în curând o să plec acasă. Nu mai stau deloc. Mă uit la copiii mei și timpul trece. Timpul pentru mine e ca o bombă. Dacă și tu ești în situația mea, ce mai aștepți? Hai împreună acasă!”, spune românul pe TikTok.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te