Medicii spun că tot mai mulți copii au ajuns la spitale cu răni grave după ce au luat parte la o provocare pe internet. Poliția s-a sesizat și a transmis școlilor să ia măsuri.
Este vorba despre "Superman Challenge", provocarea în care copiii sar în brațele colegilor și la un moment dat sunt aruncați sau sunt lăsați să cadă.
Provocarea periculoasă de pe TikTok ce bagă zeci de copii în spital. Poliția e în alertă
Sunt cazuri de răniri atât în București cât și în țară. Poliția le recomandă profesorilor să stea de vorbă cu ei și să le explice consecințele.
Însă provocarea devenită virală continuă să facă victime.
Citește și: VIDEO Atenție, părinți! Provocare periculoasă, pe TikTok. Peste 20 de copii, la spital cu fracturi
"În ultimii ani, diverse provocări periculoase au apărut în mediul online, iar 'Superman Challenge' se alătură acestei liste negre. Jocul sau provocarea presupune efectuarea unor cascadorii riscante sau comportamente periculoase, ce pot duce la accidentări, contuzii sau chiar alte incidente neplăcute.
În scopul prevenirii victimizării copiilor prin acţiuni ce le pot pune în pericol integritatea corporală, poliţiştii recomandă elevilor: Evitaţi participarea la provocări periculoase, prin care aţi putea câştiga atenţia colegilor.
Riscurile acestora pot fi mai mari decât beneficiile! Nu vă lăsaţi influenţaţi de presiunea grupului. Gândiţi-vă dacă merită să vă puneţi viaţa sau sănătatea în pericol, prin imitarea unor comportamente văzute în mediul online, care stârnesc amuzamentul celor din jurul vostru", a arătat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă.
Poliţiştii au făcut recomandări atât elevilor, părinţilor, cât şi cadrelor didactice.
"Dacă observaţi colegi care dau curs unor astfel de provocări, încercaţi să îi opriţi, explicându-le şi exemplificându-le riscurile la care se pot expune! Nu ezitaţi să informaţi cadrele didactice sau părinţii despre aceste intenţii", au subliniat poliţiştii.
IPJ Mureş le-a solicitat părinţilor să monitorizeze în permanenţă activitatea online a copiilor, să fie atenţi cu cine interacţionează şi ce tip de conţinut urmăresc şi să-i încurajeze să comunice deschis.
"Oferiţi-le explicaţii în legătură cu riscurile la care se expun atunci când imită comportamente promovate online şi ce consecinţe grave ar putea acest tip de acţiuni", a precizat IPJ Mureş.
Poliţiştii recomandă cadrelor didactice să menţină o comunicare deschisă cu elevii şi să le ofere informaţii despre pericolele existente.
Citește și: Război între influencerii TikTok care l-au susținut pe Georgescu. „Nu sunt ciobanul care să îndrume”
"Fiţi atenţi la comportamentele elevilor şi informaţi, de îndată, autorităţile, când identificaţi posibile acţiuni care ar putea să pună în pericol viaţa elevilor. Colaboraţi permanent cu părinţii şi autorităţile şi împărtăşiţi informaţiile relevante pentru a preveni incidentele", a subliniat IPJ Mureş, care a îndemnat cetăţenii care au cunoştinţă despre acest tip de provocări să sesizeze, de îndată, autorităţile.
Și în București, zilele trecute, șeful Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu a transmis că 20 de copii au ajuns cu răni grave după ce au participat la această provocare.