Proteste în faţa Ministerului Muncii şi prefecturilor din trei județe. Cauza: înghețarea salariilor

DE Miruna Moldoveanu | 13.01.2021 - 11:59
Bugetarii protestează în faţa Ministerului Muncii şi la prefecturile din Bacău, Timiş şi Cluj/FOTO: Publisind

Sindicalişti din administraţia publică, poliţie, asistenţă socială, grefa judiciară, finanţe şi sport organizează, miercuri, proteste în faţa Ministerului Muncii şi la sediile prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj, nemulţumiţi de „îngheţarea" salariilor şi a pensiilor.

SHARE

Federaţia Publisind, din care fac parte 35.000 de membri din administraţie publică, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefa judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS, a declanşat protestele în 31 decembrie, ca reacţie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017.

Revendicările sindicaliştilor sunt eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum.

Protestele continuă, primele acţiuni din acest an fiind programate miercuri. Astfel, între orele 10.00 şi 12.00 sunt programate un miting cu o sută de persoane la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi acţiuni similare, tot cu participarea a câte o sută de persoane, la sediile prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj.

Reprezentanţii Publisind afirmă că protestează faţă de îngheţarea salariilor şi a pensiilor, neindexarea pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi faţă de creşterea salariului minim net cu doar 41 de lei. 

„Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv şi aprobate în Parlamentul României. Suntem bugetari, iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile aşa cum nu putem refuza restricţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă şi echitabilă aşteptăm cuminţi la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare", spun aceştia.

Sindicaliştii reclamă că noua lege-cadru din anul 2017 nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale, afirmând că „sectorul public nu este împărţit în şmecheri şi fraieri", potrivit news.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.