Protestatarii antivacciniști au luat cu asalt parlamentul Bulgariei. Asemănări izbitoare cu AUR

DE Daniel Toșa | 13.01.2022 - 13:16
Protestatarii antivacciniști au luat cu asalt parlamentul Bulgariei. Asemănări izbitoare cu AUR/FOTO: usnews.com

Mii de manifestanți au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului de la Sofia, într-o mișcare asemănătoare cu cea de la București, din 21 decembrie 2021. Ca și în cazul României, aceștia se opun vaccinării și certificatului verde.

SHARE

Tensiunile au crescut la o oră după ce aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului, cerând ridicarea unui permis de sănătate obligatoriu despre care au spus că le calcă în picioare drepturile și că este un mijloc clandestin de a forța oamenii să se vaccineze.

Protestatarii, dintre care mulți au sosit cu autobuzele pentru miting, au respins un cordon de poliție în jurul parlamentului și au ajuns la ușile din față ale clădirii.

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

Ei nu au reușit să intre înăuntru și au cerut parlamentarilor să iasă și să răspundă cererilor lor. Mai multe persoane, inclusiv ofițeri de poliție, au fost rănite în timpul scurtelor confruntări.

Fluturând steaguri naționale și steaguri ale partidului ultranaționalist Renașterea, care a organizat mitingul, ei au scandat „Libertate" și „Mafia" și au denunțat toate măsurile împotriva virusului.

Citește și: Consiliul NATO-Rusia s-a încheiat. Alianța a refuzat propunerile Rusiei

„Nu sunt de acord cu certificatele verzi. Nu sunt de acord cu faptul că copiii sunt opriți să meargă la cursuri. Nu văd logica acestor lucruri", a declarat pentru Reuters inginerul Asparuh Mitov, în vârstă de 39 de ani, la începutul mitingului.

Asemănările cu protestele AUR de la Parlamentul României sunt evidente

 În Bulgaria sunt valabile  restricții pentru nevaccinați, la intrarea în restaurante, mall-uri sau în instituțiile publice, asemănătoare celor din România.

Protestul, care a blocat pentru mai multe ore centrul orașului Sofia a fost organizat de partidul politic Vazrazhdane (Renașterea). Organizatorii anunțaseră că la acesta vor lua parte aproximativ 10.000 de oameni din toată țara și au amenințat cu o adevărată revoluție, în caz că guvernul nu va retrage certificatul verde.

În timpul protestului, grupul parlamentar al partidului a părăsit sala de plen, pentru a se alătura manifestanților. De partea sa, cel mai mare sindicat al poliției le-a cerut protestatarilor să evite escaladarea tensiunilor.

Manifestanții au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului, iar un cordon de poliție i-a împins, împiedicându-i să intre.

Ce este Partidul Renașterea din Bulgaria ?

În cuvinte simple poate fi descris: extremist, ultranaționalist, ultrareligios, antivaccinist, anti-UE și anti-NATO. 

Pe scurt, așa cum notează serviciul pentru Bulgaria al Europei Libere, partidul neagă pandemia, simpatizează cu Kremlinul și vrea ca Bulgaria să iasă din NATO și UE. Formațiunea a reușit să acceadă în legislativul bulgar la alegerile din 14 noiembrie și, bineînțeles, neagă că ar fi un pion al Kremlinului în țara de la sud de Dunăre.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te