Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a catalogat ședința Consiliului NATO-Rusia „un moment critic pentru securitatea europeană”.
„Când tensiunile sunt mari, este și mai important să ne așezăm în jurul aceleiași mese și să ne răspundem preocupărilor”, a subliniat acesta.
Însă, Alianța și-a păstrat poziția anunțată, de a respinge propunerile Rusiei.
Singurul punct pozitiv este că, pentru prima dată din 2014, oficiali din țările NATO și Rusia poartă discuții în acest format, de când NATO a suspendat orice cooperare practică cu Moscova din cauza intervenției militare a Rusiei în Ucraina.
Întâlnirea platformei de consultare este un pas important către normalizarea relațiilor NATO-Rusia după tensiunile de anul trecut legate de acuzațiile de spionaj și consolidarea continuă a armatei Rusiei în și în jurul Ucrainei.
Stoltenberg a spus că NATO este interesată de un dialog sincer cu Rusia, dar a menținut poziția blocului militar față de Ucraina.
NATO și-a arătat interesul să continue consultările, dar Rusia nu este pregătită să programeze o nouă întâlnire, a declarat miercuri șeful blocului militar.
„Atât Rusia, cât și aliații NATO și-au exprimat nevoia de a relua dialogul și de a explora un program pentru viitoare întâlniri”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, adăugând că partea rusă „nu era pregătită să convină asupra unui astfel de program de întâlniri.”
Citește și
Şeful IEA acuză Rusia de înrăutăţirea crizei gazelor în Europa
Pentagon: „În cazul unei incursiuni în Ucraina, patru grupuri de luptă sunt în apropierea Rusiei”
Stoltenberg a admis că diferențe nu sunt ușor de rezolvat, dar și-a arătat disponibilitatea de a continua discuțiile.
Aliații NATO au propus să se întâlnească din nou pentru a discuta planuri concrete privind controlul armelor și măsuri de transparență pentru prevenirea incidentelor militare și reducerea amenințărilor spațiale și cibernetice.
Ca răspuns la solicitările Rusiei privind oprirea procesului de extindere a NATO și retragerea forțelor de pe flancurile estice ale NATO, Stoltenberg a spus că aliații NATO au precizat că blocul militar „nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază”.
El a adăugat că aliații și-au confirmat „politica ușilor deschise”, care lasă cei 30 de aliați NATO și țările candidate să decidă asupra aderării și au susținut dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriile aranjamente de securitate.
Aliații NATO au mai spus că „nu vor renunța la capacitatea de a se proteja și de a se apăra reciproc, inclusiv cu prezența trupelor în partea de est a Alianței”, a spus el.
Ei și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la consolidarea armatei ruse în și în jurul Ucrainei, au cerut Moscovei să detensioneze situația, precum și „să se abțină de la poziții de forță și activități maligne îndreptate împotriva aliaților”, a precizat Stoltenberg.