Protest. Guvernul împiedică ONG-urile să raporteze corect numărul victimelor traficului de persoane

DE Elena Andrei | 24.06.2020 - 19:57

Mai multe ONG-uri care au ca obiect de activitate asistența și protecția victimelor traficului de persoane protestează față de încercarea Ministerului Afacerilor Interne de a le subordona unei instituții ce nu raportează corect numărul victimelor.

SHARE

Grupul Independent de Lucru Împotriva Traficului de Persoane și Migranți (THB-WG) își exprimă dezacordul cu privire la prevederile Proiectului de Ordin al Ministerului Afacerilor Interne referitor la competențele Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), trimițând un Punct de vedere MAI, la data de 24 iunie 2020.

THB-WG susține că toate problemele identificate în redactarea acestui Proiect de Ordin, împreună cu HG 84/2018, reprezintă motive temeinice de îngrijorare deoarece vizează direct limitarea și controlarea activității lor de către o instituție publică (ANITP), un act clar de intimidare și cenzură, și deci de încălcare a valorilor democratice, fapte condamnate în trecut de către guvernul actual.

Organizațiile semnatare consideră că prin actele normative aduse în discuție, MAI acordă ANITP competențe nelimitate de control asupra societății civile, încălcând grav prevederile dreptului european.

„Este important de înțeles faptul că numărul raportărilor făcute de România cu privire la victimele traficului de persoane sunt mult sub nivelul celor prezentate de organizații internaționale sau neguvernamentale. Raportul european referitor la colectarea datelor în domeniul traficului de persoane, publicat în decembrie 2018, plasează România pe locul I, cu 74% dintre victimele raportate în UE fiind cetățeni români, în timp ce Raportul Comisiei Europene către Parlament și Consiliu, din același an, menționează că 78% dintre minorii exploatați intern sunt copii români.

ANITP face eforturi pentru a raporta un număr mai mic de victime decât cel real. În cazul unui ONG din Timișoara s-a menționat că în situația raportării a 40 de victime, ANITP a înregistrat doar două deoarece restul nu se încadrau, din punctul de vedere al ofițerilor ANITP, în profilul victimei”, se arată în comunicat.

Proiectul de Ordin nu prevede nici garanții care să permită o protecție a ONG-urilor împotriva riscurilor de abuz din partea ANITP, afectând în mod direct dreptul organizațiilor neguvernamentale la libertate de acțiune, informație, exprimare și apărare, drepturi prevăzute de Constituția României.

Proiectului de Ordin și HG 84/2018 - baza legală a acestui ordin, sunt în contradicție cu reglementările Directivei Anti-trafic a Uniunii Europene care garantează foarte clar principiul cooperării și nu subordonării dintre organizațiile societății civile din acest domeniu și instituțiile statelor membre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te