Propaganda Kremlinului în România ridică din nou capul. Cazul România TV, Antena 3 și Realitatea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.02.2023 - 14:14
Propaganda rusă din România turează motoarele - Foto: Sputnik

Spațiul informațional românesc a fost supus unui nou atac rusesc. Unele canale de televiziune, care au fost acuzate în mod repetat că răspândesc propaganda rusă, au lansat o nouă campanie anti-ucraineană. Beneficiarii finali ai acestor radiodifuzori arată clar o urmă rusească.

SHARE

Avertismentul este cuprins într-o analiză „New Geopolitics Reasearch Network” dedicată acestul subiect, pe care o reproducem în cele ce urmează:

„Spațiul informațional românesc a fost supus unui nou atac rusesc. Unele canale de televiziune, care au fost acuzate în mod repetat că răspândesc propaganda rusă, au lansat o nouă campanie anti-ucraineană. Beneficiarii finali ai acestor radiodifuzori arată clar o urmă rusească.

Sectorul media din România este destul de specific: pentru ca narațiunile ostile să <<devină virale>>, ele trebuie să fie <<împachetate>> cu pricepere prin crearea unui roller coaster emoțional folosind subiecte de care societatea este profund preocupată.

O astfel de temă în relațiile bilaterale ucraineno-române sunt drepturile minorităților naționale. Chiar și fără război, Rusia făcea un mare caz  în jurul lor de ambele părți ale graniței comune. În realitățile actuale ale războiului, obiectivul strategic al tuturor acestor lucruri este, desigur, subminarea sprijinului și solidarității cu Ucraina.

Propagandiștii au folosit acest subiect sensibil în context religios, dar evident au exagerat, motiv pentru care până și Biserica Ortodoxă Română a trebuit să explice.

Cum au fost aruncate televiziunile românești în mijlocul acestui subiect fierbinte

Posturile de televiziune românești România TV și Antena 3/CNN au preluat rapid un subiect cu potențial de scandal, care își are originea în abisul rețelelor sociale. Cazul s-a dovedit a fi cu adevărat „consistent” și a provocat multă emoție.

Un preot din orașul de graniță ucrainean Herța, regiunea Cernăuți, Mihail Jar (Longhin), de etnie română, a acuzat autoritățile ucrainene că, în timp ce susțin că luptă cu Patriarhia Moscovei, îi persecută pe preoții români. Jar a înregistrat zeci de mesaje video în care a cerut României să nu mai susțină Ucraina.

Deși un astfel de conținut dispare din spațiul românesc surprinzător de repede, iar majoritatea videoclipurilor sunt acum blocate, declarațiile lui Jar s-au răspândit. Un grup de anti-globaliști, foști anti-vaxxeri, au început, prin comentariile lor „de experți”, să acuze Ucraina că îi persecută pe etnicii români.

Unul dintre scopurile campaniei de propagandă a fost atins imediat: societatea românească, destul de religioasă și conservatoare, a fost cuprinsă de un val de indignare. Chiar și Biserica Ortodoxă Română a trebuit să explice situația preoților români din Ucraina. Într-un comentariu oficial, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu a remarcat că preoții menționați de Jar, care ar fi persecutat, sunt, de fapt, reprezentanți ai Patriarhiei Moscovei și nu au nicio legătură cu Ortodoxia românească.

Longhin -Jar este destul de cunoscut: este fondatorul unui adăpost pentru copii din regiunea Cernăuți. Recent, a fost foarte activ politic și a susținut în mod deschis partidele pro-ruse, cum ar fi „Blocul de opoziție”. Susținătorii Moscovei, la rândul lor, s-au folosit de acțiunile lui Longhin de PR în sensul „apărării valorilor tradiționale”.

După ce Rusia a ocupat Crimeea, Longhin a fost de partea Moscovei, catalogând guvernul ucrainean drept „blestemat” și „satanic”. De la izbucnirea ostilităților din Donbas în 2014, acest preot a obstrucționat mobilizarea în regiune și a refuzat servicii bisericești pentru susținătorii Ucrainei. El a dat vina pentru război pe „Europa blestemata” și pe Statele Unite. În același timp, Longhin-Jar , după cum cu relatat numeroase materiale jurnalistice, are cetățenie română, iar cel mai șocant este că președintele Iuscenko i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei.

O fabrică de propagandă TV

Pe lângă „Romania TV” și „ Antena 3/CNN”, triada propagandei din România include „ Realitatea Plus”, fără a menționa site-urile pro-moscovite la vedere. În același timp, nu este un secret în România că aceste mass media rămân lidere în încălcarea legislației audiovizuale.

Posturile TV menționate mai sus -„România TV”, „ Antena 3/CNN” și „Realitatea Plus”-, care au început să difuzeze declarațiile preotului din Bucovina , s-au trezit în repetate rânduri în centrul scandalurilor privind răspândirea de informații false, hărțuirea adversarilor politici ai proprietarilor posturilor și discreditarea instituțiilor anticorupție. Și asta chiar dacă proprietarii celor trei companii media (despre care vom discuta mai jos) au fost acuzați de fraudă.

De la începutul războiului pe scară largă, aceste resurse informaționale au fost sancționate în mod repetat pentru răspândirea dezinformarii și propagandei, inclusiv pe tema agresiunii ruse. De pe aceste canale, narațiunile pro-Kremlin despre Soros, persoanele LGBT și protestele anticorupție, care au izbucnit în România în 2018-2019, au fost revărsate direct în capetele telespectatorilor români.

După începerea invaziei la scară largă, aceste canale TV au discutat serios despre falsuri precum „laboratoarele biologice” ale Ucrainei și „naziștii din Azov”. În realitate, aceste subiecte erau pretexte pentru uciderea ucrainenilor de către ruși. Și, tocmai pe acest fond, a fost provocată opresiunea sistematică a refugiaților ucraineni în Europa.

De exemplu, în martie, „Realitatea Plus” a fost amendată pentru încălcarea echilibrului în acoperirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în momentul în care a început să vorbească despre „laboratoarele biologice din Ucraina”. În plus, postul a declarat că războiul din Ucraina nu a fost vina teroristului Putin, ci responsabilitatea comună a liderilor occidentali. 

Știrile „Romania TV” au fost, de asemenea, amendate de multe ori: pentru dezechilibrul de opinii, atacuri asupra persoanelor LGBT și povești despre Soros în timpul protestelor anticorupție din România din anii precedenți. Pe parcursul a zece ani, „România TV” a primit 74 de amenzi în valoare totală de 1,4 milioane de lei (aproape 300.000 de dolari). Antena 3 a fost amendată cu 1,05 milioane lei (aproape 230.000 dolari).

Oligarhi fugari și un imperiu mediatic finanțat de Revoluție

Postul „Romania TV” este asociat cu Sebastian Ghiță , un politician român care se ascunde în Serbia. Ghiță a câștigat un loc în Parlamentul României – Camera Deputaților (Partidul Social Democrat), în 2012. A fost membru al Grupului de prietenie cu Regatul Unit și Irlanda de Nord și membru al Comisiei de supraveghere a Serviciului Român de Informații (SRI). 

Ulterior, a fost condamnat la închisoare pentru fraudă și spălare de bani prin compania sa de IT, „ Asesoft ”. Ghiță a reușit însă să fugă în Serbia, unde se află și astăzi.

În 2017, Serbia a refuzat cererea de extrădare în României și i-a acordat azil politic. Un detaliu grăitor: Ghiță și-a construit capitalul și legăturile de afaceri pe baza unor contracte pe care le-a primit de la compania petrolieră rusă Lukoil.

În Serbia, Ghiță este activ în politică și continuă să își desfășoare activitatea în domeniul IT. În ianuarie 2019, refugiatul român a fost depistat la evenimentul „Primul dialog digital Serbia-Rusia”, la care au participat peste 60 de companii IT sârbe, în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Belgrad. Presa românească relatează că serviciile speciale rusești garantează, în primul rând, protecția lui Ghiță în fața justiției românești. 

Dan Voiculescu, proprietarul Antenei 3/CNN și fondator al Fundației „Intact”, potrivit DIICOT și SIE,  a furat între 150 și 300 de milioane de dolari în timpul Revoluției anticomuniste din România, din decembrie 1989, și primele luni ale anului 1990. A folosit acești bani pentru a-și înființa firmele în 1991. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani pentru deturnare de fonduri publice, dar a făcut doar câțiva ani de închisoare.

Citește și: VIDEO România, pe cale de a achiziționa obuziere K-9 Thunder din Coreea de Sud

Și, în sfârșit, canalul de știri „Realitatea Plus”, deținut de Cosmin Gușa și Maricel Pacuraru. Jurnaliștii români își amintesc că Gușă a declarat, în timpul unei emisiuni, că Rusia este a doua sa patrie. Canalul „Realitatea Plus” a primit licența în 2013 și a fost difuzat în România, Republica Moldova și Balcanii de Vest. Probabil, nu întâmplător circulă în spațiul online o fotografie cu Gușă și Ghiță discutând la Belgrad, unde Ghiță participă (sau organizează?) petreceri IT pro-ruse.

De ce este periculos?

În Moldova, Rusia a încercat să construiască un sistem de canale TV pe care să le  controleze, folosind aceeași schemă: un oligarh – de asemenea fugar, Ilan Shor , care se ascunde de justiția moldovenească în Israel – și liderii forțelor politice corupte, principalii beneficiari ai mass media, difuzând aceleași narațiuni despre „Soros”, „dominație externă” și „Occidentul care vrea război”.

Vorbim de șase posturi TV a căror difuzare a fost suspendată la sfârșitul anului trecut în Moldova. Este vorba despre Accent TV, Orhei TV, TV6, NTV-Moldova, Primul în Moldova și RTR-Moldova, care au fost afiliate oligarhului Ilan Shor, care se ascunde în Israel și finanțează proteste antiguvernamentale în Moldova, precum și liderilor Partidului Socialiștilor, pro-rus. În aceleași zile, a fost interzisă și retransmisia „România TV” în Republica Moldova.

Interesant este că, după suspendarea difuzării posturilor tv de propagandă în Moldova, angajații acestor resurse informaționale au mers la București, unde doar colegii de la „România TV” au acoperit subiectul.

În același timp, această situație pare deosebit de periculoasă în primul rând pentru Republica Moldova, nu pentru Ucraina, care a acumulat expertiză în tehnicile mass media moscovite  de-a lungul celor nouă ani de război.

Citește și: VIDEO SUA trimit Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 150 de km. Pot fi lansate de pe HIMARS

Propagandiştii se străduiesc să prezinte interzicerea posturilor pro-Kremlin din Moldova ca pe un atac la „canalele TV în limba rusă”, mai degrabă decât ca pe o luptă împotriva influenţei ruse. Și, cu sprijinul împuterniciților Kremlinului care operează în România, ei insistă că „regimul” Sandu ar suprima libertatea de exprimare.

Prin urmare, merită să luăm în considerare această problemă în planul informațional, evaluând în mod realist amploarea influențelor hibride și a corupției transfrontaliere. Poate că acest caz al celor trei posturi TV pro-Kremlin din România va fi de interes pentru Laura Codruța Kövesi, fostul procuror anticorupție al acestei țări, actualmente directorul Parchetului European. Cele trei posturi românești menționate mai sus au calomniat-o cu sârg în zilele respective.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te