Proiectul Centura Verde Bucureşti-Ilfov, inclus în noul Cod Silvic, după ce „a zăcut” în Parlament

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.04.2024 - 10:31
Proiectul Centura Verde Bucureşti-Ilfov, inclus în noul Cod Silvic, după ce „a zăcut” în Parlament - Foto: Facebook/Alex Gavan

Proiectul Centura Verde Bucureşti-Ilfov ar putea fi inclus în noul Cod Silvic, după ce „a zăcut” în Parlament aproape jumătate de an. Inițiativa legislativă a fost transformată în amendamente.

SHARE

Prevederile proiectului referitor la Centura Verde Bucureşti-Ilfov vor fi preluate ca amendamente în noul Cod Silvic, a anunțat platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”, inițiatoarea proiectului. 

Decizia a fost luată la un an după ce proiectul a fost depus la Parlament şi a trecut deja de Senat. De asemenea, cu susţinerea Ministerului Mediului, a fost propus şi un alt amendament la Codul Silvic, care vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Naţional şi asigurarea conservării lor. Un alt amendament se referă la accesul liber în pădure, pentru recreere.

„Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune “deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui proiect de sănătate publică”, a declarat Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Citește și: Mircea Fechet, ministrul Mediului, anunță noi măsuri împotriva mafiei pădurilor

Proiectul Centura Verde Bucureşti-Ilfov, inclus în noul Cod Silvic, după ce „a zăcut” în Parlament

După ce, de aproape jumătate de an, proiectul de lege ce constituie piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov zace blocat la ultima comisie din Camera Deputaților, cea pentru agricultură, Platforma Civică Împreună
pentru Centura Verde face pivotul pe noul cod silvic și, cu sprijinul Ministerului Mediului și al unor parlamentari din tot spectrul politic, îl depune ca amendamente.

Înaintat către Parlament acum un an de zile, pe 12 aprilie 2023, proiectul a avut inițial un parcurs pozitiv, reușind să atragă co-inițiatori de la toate partidele.

Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaților, forul decizional, a obținut de fiecare dată unanimitate.

De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat și tot cu unanimitate a trecut
de comisiile acestuia.

Însă blocajul de la ultima comisie, cea pentru “agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice”, blocaj ce însumează aproape jumătate din vârsta pe care o are demersul, a făcut ca inițiativa să fie ajunsă din urmă de noul cod silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară.

Citește și: VIDEO Președintele Comisiei de Mediu din Senat, martor în dosarul gunoiului din Prahova

Drept urmare, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod, text ce a fost co-creat și agreat în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Depuse prin deputatele Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (REPER), aceste amendamente au fost asumate în calitate de autori de mai mulți parlamentari: actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), Președintele Senatului Nicolae Ciucă (președinte și senator PNL), Kelemen Hunor (președinte și deputat UDMR), ministrul justiției, Alina Gorghiu (vicepreședintă și senatoare PNL), Aurel Oprinoiu (președintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (președintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiției), Cristian Țâgarlaș (președintele Comisiei juridice, senator), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragoș Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) și Adrian Giurgiu (deputat USR), transmite Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

De asemenea, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut, printr-o asumare instituțională fără precedent, susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul Cod Silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Național și asigurarea conservării lor. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată și va crea astfel un gol imposibil de suplinit.

Al treilea și ultimul amendament legat de noul cod silvic pe care platforma civică l-a susținut este cel legat de accesul liber în pădure, pentru recreere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te